Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от бизнеса в България е в дамски ръце

„Жените винаги си връщат заемите, те са по-гъвкави, по-работливи, по-прецизни, по-бързо реагират”. Така Юлияна Минчева, член на УС на Асоциацията на жените предприемачи, характеризира бизнесдамите по време на Втория международен форум на жените предприемачи в България. Целта на форума бе да анализира възможностите на българските жени предприемачи за достъп до нови пазари в рамките на ЕС, като засили връзките между тях на регионално, национално и световно ниво. В присъствието на бизнесдами от Италия, Великобритания, Франция, Австрия, председателят на българския парламент Цецка Цачева посочи, че е първата жена на този пост в 132-годишната история на парламентаризма в България.

„С какво участието на жените в политиката и бизнеса е по-различно от участието на мъжете в тези сфери – уточнява предимствата на жените Цецка Цачева. - Жените в по-малка степен от мъжете сме обременени от рутината на обществено-политическите събития и това ни дава възможност да предлагаме иновативни решения на въпроси, които в цялост утвърдената рутина на политическия живот като че ли не забелязва. Това е важно в периоди на криза, когато традиционните решения не сработват, познатите формули не дават верните резултати. Жените – лидери в предприемачеството винаги биха могли да погледнат по по-различен начин. Не от традиционния поглед на мъжете, а от погледа на мнозинството, което дава властовия ресурс.”

60 хиляди са жените предприемачи в България, като 63 процента от тях са с висше образование. Това прави една трета от българския бизнес. Проучване на Българската търговско-промишлена палата сочи, че бизнесдамите са по-млади, по-образовани и с по-модерно мислене в сравнение с мъжете. 62 на сто от жените започват бизнес със собствени средства или с пари от близки роднини, като целта е лична реализация. Каква е разликата между мъжете и жените предприемачи. Въпросът е към Юлияна Минчева, член на УС на Асоциацията на жените предприемачи,

„Жената е много по-чувствителна, по-съчувствена към проблемите на служителите си, към социалните проблеми, към семействата – коментира за Радио България Юлияна Минчева. - Жената гледа много по-далече в бъдещето, тя е по-почтена, по-етична в бизнеса.”

Живеем в „мъжки свят”, какво отнема той на жените в бизнеса?

 „В процеса на еманципация загубиха от женското в себе си, но няма връщане назад – категорична е бизнесдамата. - Жените са пренатоварени. Защото никой не ги освобождава от семейните задължения и никой няма да им прости, ако в семейството стане срив и загубят връзката с децата си.”

Тогава защо се увеличава „семейството” на бизнесдамите?

„В съвременния живот вече няма начин жената да не работи – смята Юлияна Минчева. - Смятахме, че през годините на прехода ще се върне социалната група „жени домакини”, но за учудване това не се случва. Социалната група „домакиня” изчезва. Не само социално-икономическите фактори карат жената да работи, но и образованието. 63 процента са с висше образование, което е над средния процент за Европа. Една жена с висше образование има нужда от изява извън дома. Така съвременната жена съвместява всичко.”

По-добре ли се справят жените по време на криза?

„По-добре, защото са по-гъвкави, по-бързо реагират и намират нестандартни решения - категорична е в позицията си бизнесдамата. - Мъжете са силни в рутинната област, те са „макро”, докато жените са по-оперативни. Налага се да се справят с нещата на днешния ден, утрешния ден, до края на седмицата, месеца. Българската жена предприемач мисли бързо и има качества. Тя се доказа и в международен аспект.”

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20