Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от бизнеса в България е в дамски ръце

„Жените винаги си връщат заемите, те са по-гъвкави, по-работливи, по-прецизни, по-бързо реагират”. Така Юлияна Минчева, член на УС на Асоциацията на жените предприемачи, характеризира бизнесдамите по време на Втория международен форум на жените предприемачи в България. Целта на форума бе да анализира възможностите на българските жени предприемачи за достъп до нови пазари в рамките на ЕС, като засили връзките между тях на регионално, национално и световно ниво. В присъствието на бизнесдами от Италия, Великобритания, Франция, Австрия, председателят на българския парламент Цецка Цачева посочи, че е първата жена на този пост в 132-годишната история на парламентаризма в България.

„С какво участието на жените в политиката и бизнеса е по-различно от участието на мъжете в тези сфери – уточнява предимствата на жените Цецка Цачева. - Жените в по-малка степен от мъжете сме обременени от рутината на обществено-политическите събития и това ни дава възможност да предлагаме иновативни решения на въпроси, които в цялост утвърдената рутина на политическия живот като че ли не забелязва. Това е важно в периоди на криза, когато традиционните решения не сработват, познатите формули не дават верните резултати. Жените – лидери в предприемачеството винаги биха могли да погледнат по по-различен начин. Не от традиционния поглед на мъжете, а от погледа на мнозинството, което дава властовия ресурс.”

60 хиляди са жените предприемачи в България, като 63 процента от тях са с висше образование. Това прави една трета от българския бизнес. Проучване на Българската търговско-промишлена палата сочи, че бизнесдамите са по-млади, по-образовани и с по-модерно мислене в сравнение с мъжете. 62 на сто от жените започват бизнес със собствени средства или с пари от близки роднини, като целта е лична реализация. Каква е разликата между мъжете и жените предприемачи. Въпросът е към Юлияна Минчева, член на УС на Асоциацията на жените предприемачи,

„Жената е много по-чувствителна, по-съчувствена към проблемите на служителите си, към социалните проблеми, към семействата – коментира за Радио България Юлияна Минчева. - Жената гледа много по-далече в бъдещето, тя е по-почтена, по-етична в бизнеса.”

Живеем в „мъжки свят”, какво отнема той на жените в бизнеса?

 „В процеса на еманципация загубиха от женското в себе си, но няма връщане назад – категорична е бизнесдамата. - Жените са пренатоварени. Защото никой не ги освобождава от семейните задължения и никой няма да им прости, ако в семейството стане срив и загубят връзката с децата си.”

Тогава защо се увеличава „семейството” на бизнесдамите?

„В съвременния живот вече няма начин жената да не работи – смята Юлияна Минчева. - Смятахме, че през годините на прехода ще се върне социалната група „жени домакини”, но за учудване това не се случва. Социалната група „домакиня” изчезва. Не само социално-икономическите фактори карат жената да работи, но и образованието. 63 процента са с висше образование, което е над средния процент за Европа. Една жена с висше образование има нужда от изява извън дома. Така съвременната жена съвместява всичко.”

По-добре ли се справят жените по време на криза?

„По-добре, защото са по-гъвкави, по-бързо реагират и намират нестандартни решения - категорична е в позицията си бизнесдамата. - Мъжете са силни в рутинната област, те са „макро”, докато жените са по-оперативни. Налага се да се справят с нещата на днешния ден, утрешния ден, до края на седмицата, месеца. Българската жена предприемач мисли бързо и има качества. Тя се доказа и в международен аспект.”

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30