Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици сред първите в света по астрономия

На международни олимпиади по астрономия България се нарежда сред първите шест държави в света, наред със САЩ, Русия, Канада, Бразилия, Китай и Индия. За последните 15 години, откакто се провежда подобно състезание, страната ни е спечелила 12 златни, 14 сребърни и много бронзови медали. На тазгодишната международна олимпиада, състояла се в края на месец октомври в Крим, българският отбор в конкуренция с ученици от три континента – Европа, Азия и Америка, се класира на второ място. Константин Гундев от математическата гимназия в Пловдив и Калин Кръстев от Националната природоматематическа гимназия в София „грабнаха” съответно златния и бронзовия медал. Трудно ли е да се подготвят олимпийци?

„Много пъти съм казвал на моите приятели, че най-доброто нещо на този свят е, човек да учи талантливи деца, защото те не оставят човек дори за секунда да залинее и да не се развива, дори и за човек на моите години – споделя д-р Алексей Стоев, ръководител на националния отбор по астрономия и директор на Астрономическата обсерватория и планетариум в Стара Загора. – На второ място, удоволствие е да видиш как в очите на тези деца има блясък, блясъкът на познанието, който се запалва, започва да гори с буен пламък и прави човек много пригоден за съвременното общество, не само в България, но и по света. Прави от него голям специалист, защото не е тайна за никого, че всеки учен не се интересува от нищо друго, освен от научната истина и преследването й през целия живот.”

Д-р Стоев признава, че ръководителите на националните отбори са „върха на айсберга” и под тях стои огромната учителска гилдия, която открива тези таланти в училище, подготвя ги и ги води в дебрите на човешкото познание. С какво учителите успяват да предизвикат интереса у децата?

„Астрономията е най-древната наука в света и продължава да е много интересна в днешно време, защото тя фокусира в себе си три много важни въпроса, чиито отговори вълнуват всеки човек по света, в частност и нашите ученици – обяснява Алексей Стоев. – Първо – каква е Вселената, как се е родила, как е еволюирала и как е произвела живото вещество? На второ място – колко дълго време тази Вселена ще се развива, какъв е потенциалът на материята, пространството, времето в бъдните години? И на трето място – въпросът, който е много важен, как така тази материя е родила живата клетка, как е еволюирала до разумен живот и разбира се, сами ли сме във Вселената? Тези въпроси карат астрономията да бъде интересна за всички. Само че, за да се овладее, се налага учениците да знаят много добре математиката и физиката като основа, за да могат да се занимават с обща астрономия и с астрофизика, защото това е изключително труден раздел от съвременната наука. Аз виждам в тях интерес към тези области от човешкото познание и това ги кара буквално да не спят, за да решават задачите и да постигат отделните малки стъпки, които ги довеждат до разгадаването на великите тайни на Вселената.”

„Чувствам се много удовлетворен, защото по този начин направих щастливи много хора”, споделя златният медалист Константин Гундев. За интереса си към астрономията той разказва:

„Първо се заинтересувах от черните дупки, които са много интересни обекти. Астрономията като цяло е много красива наука и те омайва със своята красота. По този начин те заинтригува и искаш да изследваш нейните тайни, каквито са например черните дупки. Науката поглъща целия ми ден, но като цяло в живота ми най-важно място имат семейството и приятелите ми и хората, които обичам. Желанието ми е да получа възможно най-качественото обучение, затова смятам да следвам в чужбина. Искам да работя в ООН за света и най-вече за България. Искам един ден да се върна тук.”

Калин Кръстев, който спечели бронзов медал на олимпиадата, пък е решен да учи и работи в България. Интересът му към астрономията се заражда още докато е съвсем малък. За подготовката и участието си на международното състезание Калин казва:

„Аз започнах да се готвя миналата година през месец септември и за една година постигнах нещо, което други хора не успяват. Условията в Украйна по време на олимпиадата бяха много добри. Имахме събирания, говорехме си с ученици от други държави и беше интересно и не толкова напрегнато, колкото разтоварващо. Можехме да мислим само за задачите, без да изпитаме някаква умора или притеснение.”

Добра среда ли е България за развитието на астрономията и младите учени?

„Аз мисля, че е изключително добра среда – казва д-р Стоев. – В България се намира третата по големина обсерватория в Европа, на Рожен. България е дала на Европа и света учени от световна величина, като се започне от доайена на българската астрономия акад. Никола Бонев и се стигне до колегите, които са членове на комисии в Международния астрономически съюз, водещи на глобални групи учени, които се занимават с проблемите на астрономията в световен мащаб. България е изключително добра среда за развитие на такива таланти по астрономия. Много от тях написват първите си научни статии още на тези години и правят първи публикации в сериозни научни списания. Аз мисля, че каквото и да правим, ние трудно ще задържим всички тях в България. Но защо да си нямаме българско лоби в световните астрономически центрове, както вече го имаме, и да се говори за българските астрономи като ръководители на световни научни проекти и разбира се преподаватели на бъдещи нобелови лауреати и хора, които формират световната астрономическа общност.” 
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По стълбите до четиринайсетия етаж в Деня без асансьори

С изкачване на четиринайсететажния Колеж по туризъм в Бургас днес ще бъде отбелязана международната инициатива “Ден без асансьори”. Всички желаещи ще могат да изпитат физическите си сили, участвайки индивидуално или в отбор от трима души.  Целта на..

публикувано на 14.04.24 в 07:00

Природозащитници излизат на голям протест срещу законодателни промени

Коалиция “За да остане природата в България” и гражданско сдружение “Ти решаваш” с подкрепата на “Зелено движение” организират днес протест, с който настояват да бъдат оттеглени законопроектите за опазване на околната среда и за устройство на..

публикувано на 14.04.24 в 06:00

Слънчева неделя с температури до 30 градуса

В неделя ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над планинските и източните райони временно облачността ще се увеличи. Ще духа слаб западен вятър, който вечерта ще се ориентира от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в..

публикувано на 13.04.24 в 18:30