Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Иванова – пчелар №1 на България за 2010 г.

Снимка: Дарина Григорова

Тя е майка на две деца, крехка и стройна млада жена със силно излъчване. Това е Петя Иванова от с. Остров, Врачанско. Какво я прави различна? – Носител е на титлата Пчелар №1 на България за 2010 г. на в-к “Пчела и кошер” и първата жена, разчупила всеобщите представи за лидерство на мъжете в  пчеларството. Зад избора на Петя стои единодушно и клубът на пчеларите. По думите на Димо Димов, гл. редактор на в. “Пчела и кошер”, той не е случаен, защото зад него стоят многогодишните усилия на младата жена и нейното семейство в пчеларския занаят. Петя се занимава с пчеларство от петнадесет години. Преди десетина години заедно със съпруга си купуват фургон и го преустройват за подвижно пчеларство – да местят кошерите на места, където има паша. Тази техника им позволява максимално да използват възможностите за паша в района и да добиват над 10-12 тона мед.
 
“Ние живеем до река Дунав – казва Петя Иванова – и имаме голяма възможност за добив на различни видове мед – акациев, полифлорен, магарешки бодил, слънчоглед и рапица. Районът ни е много богат и затова се занимаваме с подвижно пчеларство от десет години. Започнахме с четири пчелни семейства, а сега те са вече седемстотин. Богатата ни паша ни и изключително красивият район ни стимулират да се занимаваме с пчеларство. От миналата година разполагаме и със самостоятелна сграда, която сме превърнали в пчеларска къща, благодарение на която ни се улесни труда по изваждането и центрофугирането на меда.”

В работата й помага цялото семейство – съпругът й Лъчезар, синът й Милен и дъщеря й Ива на 11 години. “От три години добивам и пчелен прашец – допълва Петя. - Това е специфичен продукт, който изисква специална технология за сушене, за да могат да се запазят ценните му качества и свойства. Благодарение на рутината, която натрупах през годините, успявам да се справя с трудностите по отглеждането на голям брой пчелни семейства. В активния сезон имаме помощници, които вършат товаро-разтоварната дейност. Не ми е лесно, защото се занимавам освен с прегледа и добива на мед, и със сушенето и пакетирането на прашеца, което също отнема доста време. За нас сезонът започва още през април, когато цъфти първата паша за пчелите и за това трябва да сме напълно подготвени.”

От 2006 година Петя участва в пчеларски изложения из цялата страна, където печели различни награди като “Царица на меда”, София 2006, най-добре подреден щанд и “Царица на мановия мед” – Царево 2010. Благодарение на тези изложения се запознава с клиенти. Започва да изпълнява поръчки от страната и да прави доставки на място. През 2010 участва в световното пчеларско изложение в Монпелие, Франция. От три години насам се включва в Националната програма по пчеларство. “Пчеларството е една голяма наука – продължава Петя – покрай него трябва да имаш познания и по дървообработване, дори и по счетоводство. Трябва да си и ветеринар, защото има различни болести по пчелите. Всичко това е много комплексно и винаги преди да се предприеме нещо ново, трябва да има подготовка. Без нея, дори да имаш 10-20 пчелни семейства, ако не знаеш как да ги гледаш, те няма да оцелеят дълго”

С превъзходното качество на меда и завидния му добив Петя успява да задоволи изискванията на дългогодишните си клиенти. Тя признава, че за нея и семейството й понятието  “икономическа криза” не съществува.

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08