Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фолклорният танцов ансамбъл „София-6” стана първенец в три световни конкурса

Ансамбъл "София-6" печели голямата награда “Златен Карагьоз” в 24-то издание на международен фолклорен фестивал-конкурс “Златен Карагьоз” в гр. Бурса – Турция.
Снимка: личен архив
За година и половина, танцов ансамбъл “София-6” при читалище „Витоша” спечели три мащабни световни фолклорни конкурса – в Палма де Майорка /Испания/, в Бурса /Турция/ и Чеонан /Южна Корея/. Ръководител на състава от 1999 година е хореографът Николай Несторов, който разказва за успеха на българския фолкор:
„През 2009 г. спечелихме първо място и титлата Световен шампион за 2009 и 2010 г. от 13-ия Световен фолклорен конкурс “Палма – 2009” в Палма де Майорка. Такава титла досега не е печелена от български ансамбъл. Нашият състав извоюва тази награда в надпревара с 60 ансамбъла от цял свят.

През юли 2010 се явихме в Международния фолклорен фестивал-конкурс “Златен Карагьоз” в Бурса – Турция и отново завоювахме първото място и Голямата награда “Златен Карагьоз”. Още два български професионални състава – Странджанският и ансамбъл „Пирин” са печелили преди нас тази награда, но за нас тя е още по-важна, тъй като сме самодейци. Възхитени сме от организацията на фестивала в Бурса, който беше 49-и поред – всичко беше безупречно до последния детайл… Щастлив съм да споделя, че преди седмица получихме покана за участие и следващата година. Ще бъдем почетни гости не само защото сме първенци от тази година, но и защото ни харесаха като група с отлично поведение и дисциплина. Една подробност от организацията – имаше неизвестно за участниците жури, което наблюдава изявите на сцената и извън нея на всички гости по време на престоя. И това е от значение за оценката на всяка група”.

Амбициите на Николай Несторов не спират дотук. Ансамбълът започва работа за ново, още по-сериозно състезание. През октомври в Чеонан за трети пореден път българските танцьори печелят „Гран при”. Конкуренцията е далеч по-силна – идват повече професионални ансамбли. Българската група показва висок дух, стига до последния кръг с други десет състава и триумфира на финала. За 15 минути трябва да покаже три шопски танца и за всеки от тях сменя костюмите. „Всеки танц трае пет минути. - разказва Николай Несторов.- Представете си натоварването, енергията, която излъчват шопските танци, бързината, с която зад сцената трябва да сменим костюмите - едното преобличане беше за 30 секунди. Тогава чухме зад кулисите танцьор от групата на Абхазия да казва: „не можем да ги стигнем!”

Още от категорията

Марио Станчев

Българска премиера на Stantchev Soul Songs

„Много се радвам, че ще свиря в същата зала, в която изнесох първия си самостоятелен концерт“ – казва джаз пианистът Марио Станчев ден преди да представи „песни от своята душа“. Залата, за която става дума, е в легендарната сграда на „Оборище“ 5, която..

публикувано на 27.10.21 в 14:30

„Ти летиш! Небето прегърни…“ – Дичо и новата му песен

„Сякаш вятърът рисува в твоите очи. Една надежда ще преплува малките сълзи… Ти летиш! Небето прегърни…“ Дичо, известен от групите D2, VO.X.X., както и със соловата си кариера през последните години, ни връща към прекрасните летни дни. Прави..

публикувано на 27.10.21 в 10:05

„Близкият“ – нов дует на Тони Димитрова и Стефан Илчев

„Близкият“, в изпълнение на дуета Тони Димитрова – Стефан Илчев, е сред новите предложения в Топ 20 на БНР – националната седмична класация за нова българска поп и рок музика. Песента вече е на пета позиция, което, без преувеличение, е истински..

публикувано на 25.10.21 в 10:10