Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорният танцов ансамбъл „София-6” стана първенец в три световни конкурса

Ансамбъл "София-6" печели голямата награда “Златен Карагьоз” в 24-то издание на международен фолклорен фестивал-конкурс “Златен Карагьоз” в гр. Бурса – Турция.
Снимка: личен архив
За година и половина, танцов ансамбъл “София-6” при читалище „Витоша” спечели три мащабни световни фолклорни конкурса – в Палма де Майорка /Испания/, в Бурса /Турция/ и Чеонан /Южна Корея/. Ръководител на състава от 1999 година е хореографът Николай Несторов, който разказва за успеха на българския фолкор:
„През 2009 г. спечелихме първо място и титлата Световен шампион за 2009 и 2010 г. от 13-ия Световен фолклорен конкурс “Палма – 2009” в Палма де Майорка. Такава титла досега не е печелена от български ансамбъл. Нашият състав извоюва тази награда в надпревара с 60 ансамбъла от цял свят.

През юли 2010 се явихме в Международния фолклорен фестивал-конкурс “Златен Карагьоз” в Бурса – Турция и отново завоювахме първото място и Голямата награда “Златен Карагьоз”. Още два български професионални състава – Странджанският и ансамбъл „Пирин” са печелили преди нас тази награда, но за нас тя е още по-важна, тъй като сме самодейци. Възхитени сме от организацията на фестивала в Бурса, който беше 49-и поред – всичко беше безупречно до последния детайл… Щастлив съм да споделя, че преди седмица получихме покана за участие и следващата година. Ще бъдем почетни гости не само защото сме първенци от тази година, но и защото ни харесаха като група с отлично поведение и дисциплина. Една подробност от организацията – имаше неизвестно за участниците жури, което наблюдава изявите на сцената и извън нея на всички гости по време на престоя. И това е от значение за оценката на всяка група”.

Амбициите на Николай Несторов не спират дотук. Ансамбълът започва работа за ново, още по-сериозно състезание. През октомври в Чеонан за трети пореден път българските танцьори печелят „Гран при”. Конкуренцията е далеч по-силна – идват повече професионални ансамбли. Българската група показва висок дух, стига до последния кръг с други десет състава и триумфира на финала. За 15 минути трябва да покаже три шопски танца и за всеки от тях сменя костюмите. „Всеки танц трае пет минути. - разказва Николай Несторов.- Представете си натоварването, енергията, която излъчват шопските танци, бързината, с която зад сцената трябва да сменим костюмите - едното преобличане беше за 30 секунди. Тогава чухме зад кулисите танцьор от групата на Абхазия да казва: „не можем да ги стигнем!”
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55

Вълшебен концерт на детските хорове на БНР и Радио Румъния (снимки)

В една вечер на музикално вълшебство Румъния и България обединиха глас в исторически концерт на детските хорове на румънското и българското радио - два ансамбъла с традиции, национален и международен престиж, истински школи по музика.  Събитието..

публикувано на 02.03.24 в 15:35