Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите пазаруват в интернет предимно книги

С навлизането на дигиталните технологии и създаването на социалните мрежи се роди един напълно нов свят и голяма част от потребителите „живеят” в него. Чрез социалните мрежи хората получиха властта да споделят много неща и така диктуват и тенденциите и нагласите за пазаруване. Според съвместно проучване на All Channels Communication и агенция „Ноема” социалните мрежи влияят сериозно върху лоялността на потребителите към определени търговски марки, като участниците държат техните приятели в мрежата да знаят това. Дивил Кулев, директор в „Ноема” посочва, че българите са значително по-назад от редица европейски държави по отношение на онлайн покупките, където класацията водят скандинавските страни. Обикновено държавите от южната част на Европа са по-резервирани към покупки онлайн, казва той. Към тези държави спада и България. Дивил Кулев посочва предпочитанията на българите при покупки онлайн и страховете им по отношение на този вид пазаруване.

„Това, което пазаруват българите в момента в интернет, са основно книги – казва той. - Освен книги, още туристически услуги и поръчване на храна. Туристическите услуги обичайно са директни резервации в хотели, резервации на всякакъв вид туристически продукти, включително и на коли под наем. Регистрирахме няколко типа страхове, но първият и основният, който е бариера за разрастването на този вид пазар в България в момента, това е страхът от достигане до личните данни на потребителите. Под лични данни се има предвид банкови сметки и номера на кредитни карти, въобще страхът от източване на пари, когато пазаруваш в интернет. Това кара голяма част от българите, които пазаруват онлайн, да се насочват предимно към чужди сайтове, които осъществяват продажби в глобалната мрежа. Чуждите сайтове се смятат за по-сигурни в момента. Начин за предотвратяване на злоупотреби е избор и поръчки онлайн, но плащане по друг начин – примерно при доставка или плащане с наложен платеж или какъвто друг начин има.”

Някои хора никога не биха пазарували в интернет, защото държат да видят това, което купуват, посочва още Дивил Кулев. Ако се купува книга, проблем не съществува, но това е важно при покупката на дрехи и обувки. Те могат да изглеждат добре на снимка, но може да са коренно различни, когато ги получиш. Този страх съществува и е доста разпространен. Голяма част от хората проучват в интернет пазара на мебели, но ако си харесат нещо, не биха го купили онлайн, а на място. Големите покупки не са нещо, което българинът си позволява да пазарува онлайн, обикновено се пазаруват по-малки неща, които не струват много пари. Интернет се превръща в един от основните фактори при вземането на решение за покупка на дадена стока, показва изследването. Около 55 процента от потребителите в България са си купили продукт, след като са научили за него в интернет. Почти 44 процента от хората, които не ползват глобалната мрежа, се допитват до свои приятели, които черпят информация онлайн. По данни на статистиката 78 процента от българите, които активно ползват интернет, имат профил в социални мрежи, от тях 76 процента имат профил във Facebook.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38