Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи декември – Световен ден за борба със СПИН

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Първи декември е денят, в който червената панделка с обърнати надолу краища – символ на отиващият си живот, отново и отново напомня за опасността СПИН, но и за необходимостта от информираност и толерантност към хората, живеещи с ХИВ-вируса. По данни на СЗО техният брой надхвърля 33 милиона. Най-много са заразените в Южна Африка. В Европа броят на хората, живеещи с вируса на СПИН, е над 2 милиона и 200 хиляди души. Жертви на коварния синдром на придобитата имунна недостатъчност има в цял свят, някои от тях – известни личности. За СПИН В България се заговори преди малко повече от 25 години. По това време заразените с ХИВ-вируса у нас се брояха на пръсти. Днес официалната статистика посочва малко над 1200 серопозитивни. Неправителствените организации, ангажирани с проблема, обаче са убедени, че техният брой надхвърля поне 4 000, а възрастта на инфектираните варира. „Анализът на данните показва, че имаме инфектиране в много широка възрастова граница между 15 и 66 години – обяснява д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН. - Т.е., долната граница тази година падна на 15 години. Освен това, тревожно е, че 52 на сто от новооткритите са млади хора между 15 и 29 години.”

Лечението на заразените с ХИВ-вируса изисква скъпоструваща терапия, която продължава за цял живот. Със сега съществуващите лекарства вирусът не се унищожава напълно, но се поддържа в нива, които не застрашават човешкия живот. По закон в България държавата покрива терапията на ХИВ - позитивните. Както и с лекарствата за онкоболните обаче, и тук има проблеми – медикаментите или не достигат или не се доставят навреме, особено сега – по време на финансовата криза. Това не е единственият проблем на хората, живеещи със СПИН в България. Стигмата при трудоустрояването им също е голяма. Има случаи на лекари, отказали да предоставят медицински грижи на хора, носители на ХИВ-вируса. В същото време по данни на Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве, над 50 на сто от младежите у нас започват полов живот, без да използват презервативи. Анкета в интернет по проблема пък сочи, че младите хора у нас масово не се изследват за СПИН. В същото време в България има над 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране. На пазара присъства и най-новият тест за проверка на ХИВ –статуса в домашни условия. „АЗ ЗНАМ” е съвместен проект на Националната пациентска организация, Националната организация за борба срещу хепатита ХЕПАСИСТ и Ротаракт клуб София. "В общественото съзнание, особено сред младите хора, съществува една стигма относно изследването за ХИВ/СПИН. Те смятат, че едва ли не само хора, които са сгафили нещо, само те трябва да ходят да се изследват за ХИВ/СПИН", коментира Владимир Венциславов- президент на Ротаракт клуб София: „Трябва да се говори повече за болестта - как трябва да се изследваме, защо е важно да знаем разликата между ХИВ и СПИН – допълва той. - Затова сме направили информационен сайт, на който всички тези въпроси могат да намерят отговор и имаме голямо желание да разпространим тези знания, за да може повече хора да са информирани.”

И тази година по повод на първи декември в страната започва Национална кампания за насърчаване на изследването и ранното диагностициране на ХИВ и СПИН. Националната „Анти СПИН кампания” се организира по инициатива на Програма „Превенция и контрол на ХИВ и СПИН” към МЗ в партньорство с Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве и всичките 28 областни градове в страната. Тази година тя е под мотото "Презерватирай се". В рамките на три месеца активисти ще разясняват в училища и университети в цялата страна опасностите от СПИН и начините за предпазване. Към Националната анти-СПИН кампания, организирана от МЗ, се присъединяват също така Коалиция „Анти СПИН”, Българската асоциация по семейно планиране, мрежата от 54 неправителствени организации - партньори на програмата и над 150 училища в страната. Ще се реализират съвместни инициативи като безплатно консултиране и изследване за ХИВ, концерти, шествия, прожекции на филми, кръгли маси, дискусионни форуми и обучения. В рамките на кампанията ще бъдат раздавани червени лентички, символ на борбата срещу СПИН, презервативи и информационни материали. В кампанията за пореден път ще се включат и доброволците на Българския младежки червен кръст.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38