Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Григориев и неговите филми за живота

Константин Григориев монтира кинофилм, 1963 г.
Снимка: личен архив
За повече от 40 години работа в киното режисьорът Константин Григориев е създал над 130 научнопопулярни филма. Половината от тях са посветени на природата и животните. Има много ленти за исторически събития, технически постижения, теми от изкуството. На около 35 от филмите си той е и сценарист. Творбите му са отличени с десетки награди от фестивалите на Международната асоциация за научно кино, на която той дълги години е член. Лауреат е на Ломоносовска премия в Русия. Григориев е носител и на най-престижните български отличия в областта на неигралното кино – “Златен” и “Сребърен ритон”. Златния си ритон получава за филм за водните кончета (Odonata) и тайнството на техните чудни метаморфози. Те ту са като хищни рибки във водата, ту са летящи и ходещи твари. Впрочем, тази негова творба получава 7 награди по света.

Филмът се нарича „Стрели над водата” – спомня си Константин Григориев. – В началото на 70-те години в Пловдив се организира Първият фестивал на късометражното кино. И моят филм получи най-високата награда „Златен ритон”, което беше изненада за мен, защото тогава се награждаваха разни партийни филми. Беше много интересно, истински прецедент да бъде наградена лента за насекоми.”

Освен за дивата природа, режисьорът прави редица филми за археологията, в това число подводната, за новости в областта на техниката. Има и трилогия за голото тяло в изкуството. Работил е близо 10 години в Санкт-Петербургската киностудия.

„Там станах лауреат на Ломоносовска награда за филм, посветен на принципите на цветната телевизия – казва Константин Григориев. – Това беше в началото на нейното разпространение. Годината беше 1961-ва. Имам награда от Токио пък за лента, посветена на електрониката.”

Снимането на кой филм е оставило най-силни впечатления у него? “Някъде в средата на 80-те години отидохме в пустинята Каракум. Там снимахме „Живата пустиня”, който получи награда в Чехия. За пръв път се оказах в необичайни за мен екстремални условия: температурата в пустинята през деня достигаше 45 градуса, макар че беше пролет, имаше обаче дни, когато беше едва 10 градуса. Невероятна инверсия. И там заснехме много интересни животни, главно влечуги и някои тревопасни, каквито са например джейраните (Antilope subgutturosa) или куланите (Equus hemionus). Аз се влюбих в пустинята. Но не трябва да забравяме, че беше пролет. Иначе през лятото едва ли бих могъл да издържа.”

Къде се прожектират и се пазят творбите на Константин Григориев?

„От време на време някой се сеща и ги прожектира. Така през миналата година на един фестивал в София показаха 7 мои ленти. Една част от филмите се пази в Киностудията, друга – в Българската национална филмотека. Имам 12 заглавия, които са запазени в Световната филмотека в Париж и Брюксел като шедьоври на световното кино.”

В началото на 90-те години режисьорът спечелва конкурс на Американската паркова служба за създаване на лента за Витоша. Заснема два филма, които после се прожектират от “Нешънъл Джиографик” и други западни канали, както и в информационния център за Витоша. По-късно по поръчка на Мюнхенската телевизия прави четири ленти за животинския свят. Константин Григориев е роден през 1927 г. в Брезник. Днес той се радва на четиримата си внуци. Посвещава им книгата си „Моите крилати, опашати и рогати герои”, събрала спомените за преживяното от него в дългогодишната му работа. Първата част на книгата е за живота в приливно-отливните зони, втората е посветена на живота в пустините. В третата се говори за обожествяваните в древността представители на семейство Котки, за врабчета, гларуси, змии, делфини, грациозни коне, турнири между животни и много други.
По публикацията работи: Петър Григориев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38