Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Честито Рождество Христово!

Дядо Добри от Байлово - най-щедрият дарител на вярата
Снимка: БГНЕС
Празничният ден ни провокира да задаваме въпроси, отговорите на които продължаваме да търсим хилядолетия след раждането на Спасителя. Хората ще станат ли по-добри и отговорни към живота, с който съдбата ги дарява? А политиците? Богатите ще станат ли по-загрижени, бедните по-сити, неразумните ще постигнат ли мъдрост, а мъдрите ще превърнат ли мисълта си в полезно действие за всички ? Уроците на Рождество Христово тълкува проф. д-р Георги Бакалов. 

Какви са реалните измерения на онази постъпка, или личност, която може да се впише в понятието човешка добрина? Сигурно е, че скрити зад решетки и катинари, оковани със страх и съмнение, ние знаем точно кой е опасният, лошият човек. Знаем всичко за кражбите и убийствата и почти нищо за нормалния и добрия човек. Той не е в обектива на камерите, не е интересен за жълтата преса и не е персонаж на касовите филми. Той просто се опитва да живее естествено, но по законите на морала си. В празничното издание на „Студио политика” български политици ще разсъждават за добротата в политиката , а мъничетата от вокалната група „Радиодеца” ще споделят своята представа за политиците и добрите хора. Радиодецата са в задочен диалог с: Моника Панайотова и Красимир Велчев – ГЕРБ, Мартин Димитров – „Синята коалиция”, Меглена Плугчиева и Петър Корумбашев – Коалиция за България

Земният живот не секва, ако човешките дела не шетат по шарения свят. Една от големите житейски тайни е, че за да живее човек, трябва да стане мост към доброто – от себе си към другите. И усетим ли здравина под краката си, значи вървим по мостовете на добрата воля на човека. Доброто дело е роля, бликнала от собственото сърце и изречена със собствен глас. Тук суфльори не трябват. Благодарение на репортаж от предаването „Вяра и общество” на БНТ, 96-годишен старец провокира интереса на младите в интернет. Години наред той стои пред столични храмове и мълчаливо стиска пластмасова чашка, в която събира пари за манастири и църкви. И дарява всичко. Оказва се, че дядо Добри от Байлово е най-щедрият дарител от десетилетия на храм-паметника „Св. Александър Невски”. 35 700 лева са събрани за патриаршеската катедрала. В списъка на дарителите няма нито един известен политик или бизнесмен, няма дори епископ или митрополит. Журналистът от БНТ Горан Благоев, автор на репортажа, е специален гост на предаването, за да разкаже за невероятния дядо Добри.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00