Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следи от миналото на Несебър

Баба Стефана и нейната внучка Стефка Буюклиева, представяща сватбената й рокля, оживяла след 62 години.
Снимка: личен архив
Как са изглеждали нашите предци, какви са били любимите им занимания, какво ги е вълнувало, как са се обличали? Често тези следи от миналото дремят в стар скрин на тавана или албум с пожълтели снимки в очакване да събудят един ден нечие любопитство. Именно една такава снимка вдъхновява дизайнерката Нури Димитрова от черноморското градче Несебър да възстанови булчинска рокля от миналото. Това нейно хрумване накарало много от съгражданките й да поразровят раклите и така баба Стефана намерила на тавана старата си сватбена рокля от кремава тафта. Обновяването на роклята отнело време. В нея дизайнерката преплела с вкус и естетика традициите на миналото и духа на настоящето.

„Представянето на възстановена сватбена рокля от 1948 година е едно доказателство, че има хора, у които идеите за запазване на културното наследство съществуват – казва зам.-кмет по „Култура, образование и международно сътрудничество” в община Несебър Ели Кирилова. - В нашето съвремие все повече ни тежат някои предмети на бита и много често се разделяме с тях в ежедневието си. Затова ни хрумна да съхраняваме тези предмети в етнографския музей. Те ще бъдат заведени в специални регистри, ще имат и табелка, кой и кога ги е дарил на етнографския музей. Ако ни пречат в къщи или стоят по мазета и тавани, би било по-добре те да намерят своето естествено място в етнографския музей на Несебър, където чрез тях ще се пресъздаде бита на града.”

© Снимка: личен архив

Снимка от сватбата на баба Стефана.
През 1956 г. Несебър е обявен за “град музей – археологически и архитектурен резерват”. Заради неповторимия си исторически колорит, през 1983 г. градът е включен в списъка на Световното културно наследство. Tук са запазени ценни паметници от всички епохи на неговото хилядолетно съществуване: стари крепостни стени от римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от XVIII и XIX век. Древният град с хилядолетна история е разположен на скалист полуостров, дълъг 850 м и широк 300 м, свързан със сушата чрез тесен провлак. Според Ели Кирилова опазването на културното наследство не засяга само архитектурата. В един град като Несебър то се изразява в съхраняването на традициите, които се предават от поколение на поколение. Макар и малка част от тях са и кулинарните рецепти от миналото на Несебър. На 23 декември, по време на културните празници на града преди Коледа, дамите на Несебър донесоха своите кулинарни специалитети, приготвени за празника по стари рецепти, които размениха помежду си. По думите на Ели Кирилова кулинарните рецепти са много важна част от туристическия бизнес, затова от общината се надяват да ги издадат в малък сборник. Те са особено полезни за ресторантьорите и хотелиерите, които искат да придадат автентичен облик на заведението и хотела си в стария град. Самобитността и старинните паметници му придават неповторима романтика и очарование:

„Духът е изключително важен – казва Ели Кирилова. - През всичките тези векове този град е имал един дух, който го е запазил. Динамиката, в която живеем, с лека ръка и бързи стъпки променя начина ни на живот. Но едно връщане към атмосферата на средновековен Несебър, на възрожденски Несебър прави този град привлекателен и интересен както за местните хора, така и за хилядите туристи, които го посещават всяка година. Наскоро четох за една сладкарница в Белгия, в която предлагат сладкиш по старинна рецепта от преди 250 години и хората от цял свят ходят там, за да го опитат. В Несебър това го е имало през годините, но тази уникалност и автентичност се загубва в съвременния начин на живот. Идеята ни е да се върнем назад във времето и да не забравяме тези неща, които биха направили града и неговите хора по-различни.”
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00