Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умението на младите в България да си намерят работа

Снимка: архив

Професионалните знания и умения, готовността и желанието за учене, адаптивността, междуличностните умения и ефективността са най-важните и определящи за започване на работа качества и умения. На това мнение са както работодателите, така и младите хора. Това показват резултатите от национално проучване, проведено в периода септември - ноември 2010 г. от Фондация на бизнеса за образованието. В него са обхванати над 1000 младежи на възраст до 35 години и 119 компании от цялата страна. Изследването е част от проект, финансиран от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” и има за цел да установи доколко младите българи са пригодни за заетост и отговарят на изискванията на работодателите. Въз основа на анализа на получената информация ще бъдат изготвени конкретни предложения за мерки, насочени към изграждането на необходимите умения у младите хора. Какво умеят и какво им липсва на младите кандидати за работа?

„Те имат желание да учат, което е много важно – казва Невена Раковска от Фондация на бизнеса за образованието. - Те имат желание да се развиват. Притежават умения, които са нужни на работодателите, каквото е умението за работа с компютър. Те също са силно мотивирани да изпълняват целите на организацията. От друга страна обаче нашето проучване стигна до извода, че голяма част от уменията, които са важни за работодателите и които и младите хора много правилно са идентифицирали като съществени при наемането на нови служители, точно тях не притежават. Например младите хора смятат, че са адаптивни, според работодателите това съвсем не е така. По всеобщо мнение, и на работодатели, и на младежи, математическите и техническите им умения са много слабо развити. Липсват им също предприемачески умения, умения за критично мислене, за убедително представяне на собствените си умения, което е важен елемент от комуникацията на човека при започване на работа, както и при работа с партньори, с клиенти, той трябва да умее да бъде убедителен, трябва да може да изразява добре гледната си точка. Всъщност голяма част от тези специфични умения, които работодателите търсят на едно работно място – офис умения, лидерски умения – също им липсват.”

Младите хора полагат усилия чрез самоподготовка да придобиват нужните умения. Според експертите обаче това не е достатъчно. Необходимо е още от ранна възраст в училище да започне изграждането на качества, които ще са им от полза в процеса на професионална реализация. На тази позиция са и 60 на сто от работодателите. За разлика от тях обаче около 1/3 от младите смятат, че това може да стане и след завършване на училище или дори в университета. Водеща роля за формирането на тези умения трябва да имат Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на труда и социалните грижи, Агенцията по заетостта, неправителствения сектор и изобщо всички, които имат отношение към този процес, смятат повечето от анкетираните. За момента работодателите са едни от най-големите инвеститори в обучения, насочени към изграждането на практически умения, необходими на младите хора, за да се реализират професионално. Тези учения обаче са строго специфични, свързани с потребностите на конкретната компания. Според данни от проучване на Евростат около 60 на сто от продължаващото обучение в България се предлага именно от работодателите. Резултатите от проучването на Фондация за бизнеса показва също, че младите хора си дават по-висока оценка в сравнение с тази на работодателите. Изключение прави преценката за владеене на чужд език.

„Чуждоезиковите умения бяха оценени от работодателите като едно от добре овладените и притежавани от младите хора умения, докато те самите оценяват това умение като слабо или недостатъчно развито – обяснява Невена Раковска. - Това е интересен факт, който лично мен много ме изненада. Допускам, че от една страна това се дължи може би на по-ниското ниво на владеене на чужди езици от работодателите в сравнение с техните млади служители. А от друга страна, допускам също, че младите хора са разбрали, че да ползваш информация от източници на чужди езици, да слушаш музика е съвсем различно от това сам да направиш изявление, да напишеш нещо, да използваш езика, за да изразиш мнение, да направиш презентация, където използваш доста активно тези чуждоезикови компетенции.”

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38