Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – на 46-о място по благосъстояние сред 110 държави

Институтът Легатум, част от едноименния инвестиционен фонд, базиран в Дубай, представи в края на миналата година Prosperity Index – анализ за благосъстоянието на държавите в глобален мащаб. Индексът е резултат от 8 подиндекса /критерии/, на базата на които усреднено се определя мястото на съответната държава в класацията. Четвъртото издание на анализа от 320 страници обхваща 110 държави, в които живее 90 процента от световното население. България се нарежда в първата половина на класацията – на 46-о място и се е придвижила с едно място напред в сравнение с 2009 г., когато е заемала 47-о място.

Просперитетът на една нация не означава само материално благополучие, а и качество на живот на гражданите, отбелязват експертите. Проспериращите страни се радват не само на икономическа свобода и икономически растеж, но и на политическата свобода и добро управление, на качествено здравеопазване и образование. Всичко това в крайна сметка създава предприемчиви и щастливи граждани. И така, България е класирана на 46-о място сред 110 държави в света. Скандинавските държави продължават да са най-проспериращите нации. Класирането се оглавява от Норвегия, следвана от Финландия и Дания. В първата десятка влизат още Австралия, Нова Зеландия, Швеция, Канада, Швейцария, Холандия и САЩ. Последните места в класацията са заети от африкански държави. Сред развитите европейски държави  Германия е на 15-о място, а Франция на 19-о. Китай със своята бързоразвиваща се икономика заема 40-о място.От балканските държави пред България е само Гърция – на 39-о място, Румъния е на 48-а позиция, а Турция на 69-а.

Къде се намира България по отношение на различните критерии? Страната ни заема 75 място по отношение на икономическо развитие, макроикономическа политика, ефикасност на финансовите институции. На 55-о място сме по показателя „Среда за развитие на предприемачеството, иновативност, необходими средства за стартиране на бизнес”.  По третия показател „Ефективно и правово управление, свободни избори” България е на 57-о място. На 48-о място сме по отношение на образованието, достъпа до него и качеството му. А по развитие на здравната мрежа се класираме на 45-то място. Следващият критерий: „Сигурност – национална и лична” ни носи 40-о място. Последният критерий „Социалният капитал”, включващ социалните връзки и мрежи, кохезията в обществото ни отрежда за съжаление 80-о място, което потвърждава една от най-характерните черти на националния български характер –индивидуализма.

В профила на България в анализа буквално е записано, че в икономическо отношение България изостава от останалите държави в ЕС и общественото доверие е ниско. Сериозна е подкрепата за предприемачеството, но  населението  е песимистично настроено, както и че България е демократична държава, въпреки някои проблеми. Отбелязва се доброто образователно ниво в България, където 95 процента от българчетата са обхванати в първоначално обучение. Но българите не са доволни от качеството на образованието, както и от качеството на здравеопазването, отбелязва анализът. Според него България заема сравнително добро място от гледна точка на националната и личната сигурност, българите са толерантни, въпреки някои ограничения на свободата на словото и гражданския избор. И накрая, по отношение на критерия „Социален капитал” е отбелязано слабото участие на българите  в обществения живот.

Въпреки сравнително предното място на България в класацията за благосъстоянието на държавите, изследване на Менпауър – международна компания за човешки ресурси, показва, че всеки един от седем българи е готов да емигрира в търсене на работа с по-добро заплащане. А това означава – над 1 милион души от 7,5 милионното население на страната. Все пак България остава една от трите държави в Европейския съюз с най-малък доход на глава от населението.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35