Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Тестът „Вот на доверие” се оказа успешен

Снимка: БТА
Третият вот на доверие в демократичната история на България бе поискан от „Кабинета Борисов”. Премиерът и неговите министри получиха подкрепата на депутатите от ГЕРБ, „Атака” и независими. От Синята коалиция се въздържаха, а Коалиция за България и ДПС гласуваха „против”. Само четири месеца след неуспелия вот на недоверие, правителството реши да се подложи на теста „вот на доверие” по цялостната си политика пред парламента. Това се случи в разгара на скандала с подслушаните разговори между висши представители на властта. Все още достоверността на аудиозаписите е предмет на разследване от компетентните органи.
Дебатът в пленарна зала бе използван за политически послания от представителите на парламентарно представените партии. Какви бяха те? В предаването ще чуете: Красимир Велчев – съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ, Сергей Станишев – председател на парламентарната група на Коалиция за България, Лютви Местан – зам.-председател на парламентарната група на ДПС, Иван Костов и Мартин Димитров – съпредседатели на Синята коалиция, Волен Сидеров – лидер на „Атака”.

Членовете на кабинета използваха дебатите за отчет и отбелязаха успехите си в цялостната политика – от икономиката и сигурността до екологията, спорта и културата. Така огласените компромати и разпространените аудиозаписи останаха в периферията на дискусиите. Премиерът и министрите един след друг убеждаваха депутатите да им гласуват доверие за продължаване на реформите. Ще чуете позициите на премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на финансите Симеон Дянков, министъра на външните работи Николай Младенов.

Много или малко са политическите ходове в този вот на доверие? В „Минутите за анализ” специален гост на предаването е Даниел Смилов – програмен директор „Политически и правни изследвания” – Център за либерални стратегии.
Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54