Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба “Глад” на бесарабската българка Йона Тукусер в София

Със серия от живописни тематични творби на българката от бесарабски произход Йона Тукусер ще бъде открита изложбата й „Глад” в „Червената къща” в София.
С драматични средства Йона Тукусер представя трагедията на безнравствеността и деградацията на човечеството като последица от физическия и духовния глад. Родената в Украйна българка взаимства сюжета от глада, който застига нейните сънародници по време на всеобщата криза в Украйна след края на Втората световна война – една от най-страшните страници в историята на ХХ век.
В рамките на изложбата „Глад” (16 февруари – 2 март) ще бъдат представени документални филми и фотокопия на документи, разкриващи същността на случващите се събития и тематиката на експозицията. Откриването ще бъде последвано от прожекция на български език на документалния филм „Дойде есента на 1946” (режисьор Константин Чакъров, 27 мин., 2002 г.) за бесарабските българи, живели по време на глада в Украйна и Молдова.
Изложбата ще гастролира и в различни държави в Европейския Съюз. С Йона Тукусер разговаря Силвия Николова.

Още от категорията

В 6 области на Югозападна България и в София има жълт код за опасни валежи

Петък  ще започне с предимно слънчево време. По-значителна ще е облачността над Северна България и там ще превалява. Около и след обяд, главно над Западна България ще превалява и ще прегърми. На места има опасност за градушки. Максималните..

публикувано на 07.07.22 в 18:05

Младите хора избират чужди университети, защото не вярват на реализацията у нас

Лошите резултати от националното външно оценяване на учениците изведоха на преден план фундаменталния проблем за качеството на българското образование. Поставиха и редица въпроси – с какви знания и умения завършват абитуриентите; способни ли са да..

публикувано на 07.07.22 в 10:46

Регистрираните болни от Covid спаднаха под 27 000

643 са новозаразените с Covid в страната за последните 24 часа. Случаите намаляват с 223 спрямо ден по-рано. Над 59,7% от новоинфектираните не са ваксинирани. Положителни са 16% от направените 3997 теста , при 16,67% на показателя в сряда, сочи..

публикувано на 07.07.22 в 09:21