Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ранното откриване и развиване на математическия талант – припозната мисия на математическите гимназии

Десетилетия наред българските ученически отбори по математика заемат челните места и печелят медалите на престижни международни състезания. „Умението да решаваме задачи е заложено в гена на българите. Ние сме математиците на Европа”, убедена е Марияна Тодорова, директор на Софийската математическа гимназия.

През тази година математическото средно образование в България отбелязва своята 40-годишнина. Началото му е поставено през далечната вече 1970 г. с решение на Министерския съвет. Първите две математически гимназии са открити в Пловдив и Казанлък, а приемът на ученици започва през 1971 г. В момента в страната има общо 31 специализирани гимназии, предлагащи обучение по математика. Освен сериозната математическа подготовка, която дават на своите възпитаници, тези училища са превърнали в своя мисия и откриването и развиването на млади таланти още от най-ранна възраст.

„Тези ученици се подбират, тяхното развитие се наблюдава още от 1 клас чрез изявите им на различни състезания и те биват приемани и обучавани в продължение на три години от V до VII клас – обяснява Павлин Петков, директор на Варненската математическа гимназия и председател на Сдружението на директорите на математическите и природо-математическите гимназии. – Те се обучават по учебния план на общообразователното училище, т. е. не говорим за ранно профилиране. След VII клас им предстои на общо основание да се явят на изпитите за продължаване в профилирани или професионални гимназии. Предимството обаче да учат в математическа гимназия още от V клас е, че тези даровити деца се събират на едно място, попадат в конкурентна среда и получават условия за развитие, които в по-голяма степен съответстват на личностното им развитие. Голямата цел на това обучение е да подготвяме бъдещите ни олимпийски отбори, и то не само по математика, информатика и лингвистика, и дори не само в природните науки. Селекцията чрез наблюдаване на математическото развитие на децата помага за откриване на таланти не само в математическата област.”

За да не бъде прекъсната тази вече наложила се като работеща и успешна традиция, Сдружението на директорите на математическите и природо-математическите гимназии настоява в подготвяния нов Закон за училищното образование да бъде уреден статутът на математическите гимназии. Конкретното искане на сдружението е да бъде законово регламентирано съществуването на училища от V до XII клас, каквито представляват в момента математическите гимназии. В противен случай те няма да могат да продължат да осъществяват прием след IV клас. По-задълбочените математически умения и знания учениците от V до VII клас получават извън задължителната учебна програма в часовете по свободно избираема подготовка. За да осигурят финансиране за тези извънкласни форми, училищата кандидатстват с проекти по различни програми. Една от възможностите, предоставени от МОМН, е националната програма „С грижа за всеки ученик”, насочена към подготовката на талантливи ученици за участие в национални и международни олимпиади.

„Математическата гимназия в Пловдив има много сериозен опит в подготовката на ученици и 70 наши възпитаници са участвали на международни олимпиади – казва Ивайло Старибратов, директор на Пловдивската математическа гимназия. – От тях 59 са започнали подготовката си още в V клас. Според международното проучване PISA ранното откриване на таланти е много важно, като то се фокусира конкретно върху спорта, музиката и математиката. Данните от тазгодишното проучване показват, че страните, които са постигнали резултати по математика над средно равнище, са именно тези, които имат добро икономическо развитие. Ето защо математиката трябва да се развива. В момента в Пловдив около 2 на сто от учениците проявяват засилен интерес към математиката и адекватно на това ние провеждаме подбор на деца за тези паралелки.”

Ранното обучение по математика се радва на широк обществен интерес. Във Варна например за местата в двете паралелки се съревновават около 350 кандидати. На Софийската математическа олимпиада пък са се явили над 980 четвъртокласници, измежду които СМГ ще покани 100 деца. Големият интерес не е случаен. През годините възпитаниците на математическото образование у нас са намерили успешна реализация на престижни места по света.

„Наши възпитаници са преподаватели в Харвард, Вашингтонския университет, в Брюксел също има наши бивши ученици – казва Ивайло Старибратов. – Много от тях работят в чужбина и то на добри възлови позиции, в големи компании като Майкрософт например. Математическите гимназии се утвърдиха за тези 40 години и нашите ученици излизат много добре подготвени не са само по математика, но те стават добри специалисти и в много други области. Много са силни в медицината. Почти всички, които решат да се развиват в тази сфера, стават сериозни професионалисти. Наши ученици се изявяват също във философията, в литературата. Всяка година издаваме поне десетина ученически творби. Оказва се, че тези деца, които са добри в математиката, са добри и в останалите области.”
По публикацията работи: Румяна Цветкова

Още от категорията

Гласуване в Крайстчърч, Нова Зеландия

Българските граждани упражняват правото си на глас в 62 държави по света

Гласуването на българите зад граница започна в  Нова Зеландия и Австралия, в 7 ч. местно време, (21ч. българско време на 1 октомври).  Българските граждани зад граница гласуват общо в 62 държави в 755 секции. Най-много чуждестранни секции има в Турция –..

обновено на 02.10.22 в 10:07

Отново ръст на случаите с Covid-19

Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 298. Според данните на Единния информационен портал, 17,8 % от направените 1676 тестове са положителни. Хоспитализираните са 600, от които 44 в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнични заведения са 6,..

публикувано на 02.10.22 в 08:41

Избирателната активност е функция на доверието към политическата система в България

Дали ще се сбъднат прогнозите на анализаторите за рекордно ниска избирателна активност, предстои да разберем в края на днешния изборен ден. За четвърти път за по-малко от две години сме изправени пред урните в опит да изберем адекватно на ситуацията в..

публикувано на 02.10.22 в 08:15