Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Народната песен е мисията на моя живот” – 85 години от рождението на Йовчо Караиванов

Йовчо Караиванов – един живот, отдаден на народната песен
Снимка: архив
Йовчо Караиванов (1926-1996), един от най-ярките представители на тракийската певческа школа, е роден в село Селиминово, Сливенско, в семейство на потомствени певци и свирачи. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет, но музикалната дарба и богатият му репертоар го отвеждат през годините в ансамбъл „Филип Кутев”, после в Концертна дирекция, където създава и ръководи група „Българска песен”. Слушат го в бившия Съветски съюз (1954), Монголия, Китай (1955), Швейцария, Франция (1958). Много от песните му са станали част от репертоара на българските ансамбли и са школа за младите певци. „Отивайки към народната песен, съм вървял към себе си. Тя е мисията на моя живот!” – споделя певецът приживе. Сред най-вълнуващите му изпълнения е песента „Съмна бульо”, която разказва за красотата на девойка.

Редакция „Народна музика” на БНР привлича Йовчо Караиванов като сътрудник, а после и като музикален редактор. Още с първите си изпълнения по Радиото той печели хиляди почитатели. Пленени от певческото му майсторство, те го поставят между първите в съзвездието народни певци, редом с Мита Стойчева и Борис Машалов.

Днес фонотеката на БНР наброява близо 250 негови записа. По-известни заглавия от тях са „Ах, мари, запяло е”, „Забрави си Марко аленото конче”, „През гора вървяха”, „Зажени се Янка” и др.

Йовчо Караиванов отдава силите си за запазването на народната музика. Години от живота си посвещава и на педагогическа дейност. Във фолклорното училище в Котел възпитава талантливи последователи – Тодор Кожухаров, Бинка Добрева, Данислав Кехайов… На 31 март 1996 г. в НДК с голям фолклорен концерт отбелязва 70-годишния си юбилей. Поздрави отправят негови колеги и ученици. Часове след концерта той напусна този свят.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04
Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15