Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетен веломаратон “България 2011”

Карта на маршрута на велопохода.
Снимка: factor-foundation.org

Всеки ден ние сякаш минаваме край природата, гледаме я през рамката на един паралелен свят, който ни увлича с динамиката си и не ни позволява да бъдем част от нея. Така, постепенно я превръщаме в една красива гледка, на която все по-малко обръщаме внимание. Пътуваме в ограничените пространства на превозните средства, затворени в собствените си мисли и не забелязваме колко красив и вълнуващ е този пейзаж. А да уловиш красотата на природата – означава да се докоснеш до нея, да усетиш дъха й, да чуеш звуците й, да те обгърне нейният свят. Как да стане това в ежедневието ни, когато времето е ограничено и все бързаме за някъде? Пътуваме с превозните средства по необходимост, за да стигнем навреме. Все пак има начин да се освободим от тази зависимост, като променим придвижването си. Да ходим пеша за кратките разстояния и с велосипед – за по-дългите. В много страни карането на колело отдавна е навлязло не само в ежедневието на хората, но се е превърнало в любимо съчетание на спорт, туризъм и начин на живот. Защо това да не стане и в България?

Именно такава е целта и на Първия любителски веломаратон “България 2011”, който стартира в началото на април. Обиколката с дължина общо 2500 км преминава през 28 областни центъра. Участниците в нея са около 30 души, сред които има представители на Русия, Украйна, Молдова и Турция. Към тях в отделни отсечки от маршрута се присъединяват и други ентусиасти от различните краища на България. Организатор и водач на групата е велопътешественикът Вячеслав Стоянов. Той е познат на българите с каузата за събиране и рециклиране на отпадъците край пътищата, коритата на реките и морските плажове.

“Преди 5 години смених транспортното си средство с колело – разказва Вячеслав. – Почувствах се доста по-жизнен, по-здрав и по-гъвкав. Станах и по-независим. Това много ми хареса, защото по този начин спестявах доста време за себе си, вместо да стоя затворен в задръстванията. Обикаляйки света събрах много ценна информация за това по какъв начин хората популяризират велосипеда като транспортно средство и затова реших да го приложа в България. Така се роди тази идея. Като организатор и председател на фондация “Фактор” организирах въпросния маратон. Обикаляйки, чрез мултимедийни средства и други рекламни материали, привличаме общественото внимание към алтернативния транспорт. България не е само черноморски и ски-курорт. В нея има прекрасни условия за велотуризъм. Обикаляйки цяла България срещаме много позитивни възгласи. Шофьорите малко или много се съобразяват с нас като видят голямата ни група  със светлоотразителни жилетки.”

Велопоходът е част от Националната кампания на Министерството на околната среда и водите “Обичам природата – и аз участвам”. Затова  чрез публични беседи в различните градове, през които минава маршрутът на похода, участниците в него отправят послания за опазване на въздуха, водата и почвата от замърсяване и вредни отпадъци.

“Искаме да насърчим общините да кандидатстват по европейските проекти за създаване на здравословни условия в населените места – обяснява Вячеслав Стоянов. – Насърчаваме и самите хора да се ориентират към велосипедния туризъм. Това е една от добрите възможности, с които всеки един би могъл да привлече вниманието на чуждестранните туристи да дойдат да видят красотите на България. Страната ни е много малка и много красива и всички ние наистина се гордеем от това, че живеем тук. Бихме искали да покажем също, че не е чак толкова трудно човек за използва тялото си като транспортно средство. От хората, които обикалят с нас има 5-6 души на около 60 години, като най-възрастният от тях е на 67 години. При медицински преглед неговото кръвно налягане беше като на юноша и всичко това благодарение на активния му начин на живот. Естествено той се чувства като младеж. Затова искам да кажа на хората, че здравето е в движението. Ние живеем здравословно, мислим здравословно, живеем активно и сме положително настроени и усмихнати.”

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43