Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Една българка в Ню Йорк – Искрица Огнянова

Снимка: Личен архив
Искрица Огнянова е родена в гр. Стара Загора. Семейството й е от потомствени музиканти. Най-яркият спомен от детството са оперните постановки в родния й град. Тя е детето в залата – когато има репетиции и детето зад кулисите – по време на спектакъл. На български език името й прилича на артистичен псевдоним. Родителите й са искали символично да носи в себе си малката искрица, от която може да лумне истински огън. Спонтанна, борбена и изключително последователна, Искрица в много отношения оправдава името си. В момента живее, учи и работи в САЩ.

“Започнах обучението си по музика в САЩ през юни 2008 г. в Академията по музика и драматично изкуство (American Musical & Dramatic Academy) в Ню Йорк,

© Снимка: Личен архив

основана преди повече от 40 години, разказва младата Искрица. – Това, което ме привлече, е спецификата на обучението по мюзикъл. Преподаватели са бивши и активно действащи хореографи, актьори, композитори, музикални и театрални критици. Това беше моята най-голяма мечта. Повече от 15 години се стремях към това. Израсла съм сред музика. Баба ми беше певица в Старозагорската опера. Майка ми имаше ангажименти в оперни и оперетни постановки в Стара Загора и в София. Бях дете, когато тя участваше в спектаклите на Държавния оперетен театър “Стефан Македонски”. Имах възможност да слушам, да съпреживявам ролите. Така у мен се породи огромно желание да се докосна до истински бродуейски мюзикъл. След като не получих американска виза през 2000 г., реших да не губя време и да потърся образование, близко до това в академията в Ню Йорк. Кандидатствах и бях приета във филиал на Бъркли колидж ъф мюзик в Барселона – джаз пеене. Научих испански само за шест месеца. Но продължавах да търся стипендии, за да постигна мечтата си.”

Още с влизането си в “American Musical & Dramatic Academy” Искрица започва работа с известни имена от американската сцена.

“Самото кандидатстване се провежда под формата на прослушване – разказва тя. – На него присъства артистичният директор на академията Дейвид Мартин и шефовете на катедрите по класическо пеене и мюзикъл, както и представители на отдела по драматично изкуство. Дейвид Мартин е известен продуцент и режисьор. Работил е с артисти от ранга на Лайза Минели, Барбара Стрейзънд, Гуен Върдън, Боб Фос. Г-н Мартин прослушва абсолютно всички кандидати, които искат да учат в неговата академия. Аз бях сред щастливците и още през първия семестър бях разпределена в класа на Илейн Петриков – шеф на катедрата по мюзикъл, а тя е изключителен музикант и педагог. В академията се изучава много голям репертоар, който е непознат у нас. Много изчерпателно се запознаваме с мюзикъли от всички времена – от 30-те и 40-те години на ХХ век, до наши дни. Първата роля, която получих, беше в мюзикъла “She Loves Me”. Типажът беше източно-европейски – играх унгарка. Въпреки че продължавам да се усъвършенствам, все още имам проблем с акцента. Затова и ролите ми са все на жени от тази част на света.”

Искрица получава и роли на т. нар. “Оф-Бродуей” – театри с по-нова история, разположени до легендарния Бродуей. Една от ролите е в мюзикъла “I`m a woman”.
“Това е драма-спектакъл, изграден като колаж от монолози, взети от различни пиеси – продължава Искрица. – Попаднах на кастинга съвсем случайно. Просто имах готов монолог от пиеса, в която действието се развива в Източна Европа – Босна, а те търсеха актриса именно за такъв персонаж. Монологът е много силен и ме ангажираха веднага. След това ме попитаха какво според мен е да си жена в Манхатън. Пред очите ми мина моят живот – малкия град, от който съм тръгнала, ученето в Барселона, борбата да попадна в Ню Йорк... Говорих много развълнувано, много открито и дори се разплаках. Според всички професионални правила, на които са ме учили в академията, трябваше да пазя емоциите за себе си. А журито трябваше да ме дисквалифицира. Но те явно са оценили моята искреност. Получих ролята и участвах в спектакъла, който беше успешен.”

Искрица е първата българка, получила диплома от “American Musical & Dramatic Academy”.
В момента Искрица продължава да учи, да работи и да намира все повече приятели сред професионалните музиканти отвъд океана.

© Снимка: Личен архив

Искрица Огнянова с Тери Уалдо

“В САЩ това, което най-много ми харесва, е, че когато си откровен, знаеш какво искаш и когато следваш необходимите стъпки честно и почтено, финалът винаги е добър – споделя Искрица. – На мен ми се налагаше да работя, за да се издържам, въпреки стипендията, която имах. Отидох при емиграционните власти и им разказах, че съм в Ню Йорк заради голямата си мечта – да пея на Бродуей. Обучението в академията е път към мечтата ми, без да е гаранция, че ще успея. Но аз продължавам да се стремя към нея. Разказах им, че за да отида в САЩ, ипотекирах жилището си в България, но и това не е достатъчно... И получих разрешение да работя. Така станах първата чуждестранна студентка в академията, получила официално разрешение за работа. Това също беше неоценим шанс – започнах като PR във втората по големина продуцентска компания в САЩ. Работих в легендарния “Палас Тиътър” на Бродуей, където в момента вървеше “Уестсайдска история” с Карен Олива в ролята на Анита – носителка на наградата “Тони” именно за тази роля. С нея, както и с други актьори станахме приятели. Получавам от тях много ценни съвети. Друг много важен човек за мен е Тери Уалдо – един от идолите на американския рагтайм. Той е пианист, композитор, непрекъснато свири в различни страни по света. Запознахме се отново случайно, но сега често се срещаме. Той ме окуражава да пея джаз и аз започнах да подготвям репертоар за диск, който да запишем с него. Въпрос на време е този албум да се появи.”
По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

Карнавалът се завръща по улиците на Габрово след две години под карантина

Отново ще има карнавално шествие по улиците на Габрово. Двете години на пандемията осуетиха емблематичното за Града на хумора и шегата събитие , но сега то отново ще се развихри, за да ни напомни, че трябва да гледаме на света с усмивка...

публикувано на 21.05.22 в 08:15

Нов паметник на Кирил и Методий край Созопол

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие днес паметник на Светите братя Кирил и Методий в арт комплекс “Анел” край Созопол, съобщи президентският пресцентър. Триметровият монумент е изработен от скулптора проф. Валентин Старчев. Паметникът ще бъде..

публикувано на 21.05.22 в 07:20

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Пандемията с Covid-19 затихва на Стария континент. Много държави започнаха да облекчават режима си на пътуване, но други продължават да налагат ограничения на пристигащите. Ако ви се налага да пътувате в чужбина, следва да се съобразите с..

публикувано на 21.05.22 в 02:45