Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Седма световна среща на българските медии

Световната среща на българските медии в момента е единственият български форум зад граница, на който могат да се дискутират проблемите на четвъртата власт, каза Максим Минчев, генерален директор на БТА.
Снимка: БГНЕС

Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света организират Седмата световна среща на българските медии. Тя ще се проведе от 26 до 29 май 2011 г. в Холандия в партньорство с Холандската информационна агенция ANP. Световна среща ще премине в градовете Хага, Амстердам и Хилверсум, а темата на форума ще е „Медии и пари“. Официален гост на събитието ще е външният министър Николай Младенов, а за да я открие в Хага ще пристигне и премиерът Бойко Борисов. На срещата се очакват представители на български медии от 40 държави. Световните срещи се провеждат от 2005 г. Домакини са били градовете София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена.

За избора на страната домакин тази година Максим Минчев, генерален директор на БТА, разказа:

„Срещата ще се открие в столицата Хага, част от събитията ще се случат в Амстердам, а основаната ни работа ще премине в градчето Хилверсум. То е известно като столица на медиите. Хилверсум е място, където са разположени повечето от холандските телевизии и някои от европейските медийни гиганти, както и редакциите на много вестници – холандски и чужди. Там се намира и уникален музей на медиите, тоест Хилверсум не е избран случайно за нашите дебати.”

„Защо избрахме Холандия тази година? По няколко причини: Първо – имаме няколко български медии там – списание „Диалог” и сайтът „Емигрант-БГ”. Второ – защото в Холандия има немалка българска диаспора. Тя наброява над 20 000 души. Факт е, че през последните години Холандия винаги ни е подкрепяла в нашето европейско развитие и напредък. Наш партньор ще бъде холандската агенция ANP, която с готовност ще подкрепи начинанията ни и ще помогне в Холандия да се чуе повече за България, което винаги е било и цел на нашите срещи. Не на последно място като аргумент за Холандия е и това, че страната е инвеститор номер едно в България за 2009г.”

Световната среща на българските медии в момента е единственият български форум зад граница, на който могат да се дискутират проблемите на четвъртата власт, каза Максим Минчев и очерта темите, които ще провокират дискусиите в страната на лалетата.

“Ние избрахме да дебатираме по въпроси, които касаят жизненото съществуване на българските медии както у нас, така и в чужбина. Темата е „Медии и пари”. Знаете, че финансирането на българските медии по света, които са повече от 120 в 40 държави, е болна тема. Затова решихме да поставим въпросите, които касаят тази сложна формула – „Медии и пари”. Подтемите са „Икономика на медиите”, „Държавата като медиен собственик”, „Собствеността и финансирането на медиите у нас и в чужбина”. Независимостта на медиите, монополи, конкуренция, реклама, авторското право и не на последно място – разследващата журналистика и свободата на словото. Нашето желание е този път форумът да бъде фокусиран изцяло върху журналистическата професия, защото да се поддържа медия в България е тежко, но да се поддържа българска медия в чужбина е много по-тежко, отбеляза Максим Минчев. – Искам да наблегна на факта, че в повече от 40 държави ежедневно излизат български вестници, списания, увеличават се сайтовете, социалните мрежи, има български телевизии и радиа. Тоест двата милиона българи, които живеят извън пределите на България, продължават да водят активен живот помежду си и ние трябва да ги подкрепяме”, каза в заключение Максим Минчев, генерален директор на БТА.

Участниците в Световната среща на българските медии в Холандия ще имат възможност заедно да се насладят на българските стихове, изписани на фасадата на една от къщите в Лайден, а на откриването й да чуят най-новата песен на Елица Тодорова. Ще припомним, че тя е финалистка в “Евровизия” за 2007г. и ще изпълни „Тебе поем”. Това е песен, създадена по музика на Добри Христов и посветена на световния мир, която Елица подари на българските църкви и манастири.

Още от категорията

Делфини – бежанци в Черно море

Еколози от България, Румъния и Турция все по-често установяват случаи на дезориентирани делфини в близост до крайбрежната ивица на Черно море. Като причина за това някои експерти изтъкват военните действия в Украйна, които се провеждат и в..

публикувано на 18.05.22 в 10:25

457 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 457 случаи на коронавирус от направените 8130 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 5,6% от пробите са дали положителен резултат. 61% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови..

публикувано на 18.05.22 в 09:15

Украйна се надява изведените бойци от “Азовстал” да бъдат разменени за руски военнопленници

Украинският зам.-министър на отбраната Ханна Маляр изрази надежда, че 264-те бойци, изведени от стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол, ще бъдат разменени за руски военнопленници, съобщи Асошиейтед прес. Тя направи това предположение в..

публикувано на 18.05.22 в 07:45