Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Седма световна среща на българските медии

Световната среща на българските медии в момента е единственият български форум зад граница, на който могат да се дискутират проблемите на четвъртата власт, каза Максим Минчев, генерален директор на БТА.
Снимка: БГНЕС

Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света организират Седмата световна среща на българските медии. Тя ще се проведе от 26 до 29 май 2011 г. в Холандия в партньорство с Холандската информационна агенция ANP. Световна среща ще премине в градовете Хага, Амстердам и Хилверсум, а темата на форума ще е „Медии и пари“. Официален гост на събитието ще е външният министър Николай Младенов, а за да я открие в Хага ще пристигне и премиерът Бойко Борисов. На срещата се очакват представители на български медии от 40 държави. Световните срещи се провеждат от 2005 г. Домакини са били градовете София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена.

За избора на страната домакин тази година Максим Минчев, генерален директор на БТА, разказа:

„Срещата ще се открие в столицата Хага, част от събитията ще се случат в Амстердам, а основаната ни работа ще премине в градчето Хилверсум. То е известно като столица на медиите. Хилверсум е място, където са разположени повечето от холандските телевизии и някои от европейските медийни гиганти, както и редакциите на много вестници – холандски и чужди. Там се намира и уникален музей на медиите, тоест Хилверсум не е избран случайно за нашите дебати.”

„Защо избрахме Холандия тази година? По няколко причини: Първо – имаме няколко български медии там – списание „Диалог” и сайтът „Емигрант-БГ”. Второ – защото в Холандия има немалка българска диаспора. Тя наброява над 20 000 души. Факт е, че през последните години Холандия винаги ни е подкрепяла в нашето европейско развитие и напредък. Наш партньор ще бъде холандската агенция ANP, която с готовност ще подкрепи начинанията ни и ще помогне в Холандия да се чуе повече за България, което винаги е било и цел на нашите срещи. Не на последно място като аргумент за Холандия е и това, че страната е инвеститор номер едно в България за 2009г.”

Световната среща на българските медии в момента е единственият български форум зад граница, на който могат да се дискутират проблемите на четвъртата власт, каза Максим Минчев и очерта темите, които ще провокират дискусиите в страната на лалетата.

“Ние избрахме да дебатираме по въпроси, които касаят жизненото съществуване на българските медии както у нас, така и в чужбина. Темата е „Медии и пари”. Знаете, че финансирането на българските медии по света, които са повече от 120 в 40 държави, е болна тема. Затова решихме да поставим въпросите, които касаят тази сложна формула – „Медии и пари”. Подтемите са „Икономика на медиите”, „Държавата като медиен собственик”, „Собствеността и финансирането на медиите у нас и в чужбина”. Независимостта на медиите, монополи, конкуренция, реклама, авторското право и не на последно място – разследващата журналистика и свободата на словото. Нашето желание е този път форумът да бъде фокусиран изцяло върху журналистическата професия, защото да се поддържа медия в България е тежко, но да се поддържа българска медия в чужбина е много по-тежко, отбеляза Максим Минчев. – Искам да наблегна на факта, че в повече от 40 държави ежедневно излизат български вестници, списания, увеличават се сайтовете, социалните мрежи, има български телевизии и радиа. Тоест двата милиона българи, които живеят извън пределите на България, продължават да водят активен живот помежду си и ние трябва да ги подкрепяме”, каза в заключение Максим Минчев, генерален директор на БТА.

Участниците в Световната среща на българските медии в Холандия ще имат възможност заедно да се насладят на българските стихове, изписани на фасадата на една от къщите в Лайден, а на откриването й да чуят най-новата песен на Елица Тодорова. Ще припомним, че тя е финалистка в “Евровизия” за 2007г. и ще изпълни „Тебе поем”. Това е песен, създадена по музика на Добри Христов и посветена на световния мир, която Елица подари на българските църкви и манастири.

По публикацията работи: Силвия Николова

Още от категорията

Магистрала „Струма“

Ако не завърши Е-79, България ще изгуби приходите от пътен трафик

Неотложно е да бъдат направени магистрала "Струма" и укрепването на свлачището при тунел "Железница" на магистралата, заяви пред bTV служебният строителен и регионален министър Иван Шишков. Той се възмути, че служебният кабинет и президентът са..

публикувано на 05.06.23 в 08:31

Работи се по версията дали Ангел Христов-Геле е влязъл жив в страната

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов – един от т.нар. братя Галеви , и утре предстои аутопсия, за да стане ясна причината за неговата кончина, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. По думите му, няма данни за насилствена..

публикувано на 04.06.23 в 16:22
Борислав Сарафов и Иван Гешев

Звено в Съдебната палата незаконно следи и записва политици, бизнесмени и магистрати

В Съдебната палата има звено за външно наблюдение, което се ръководи от бившия директор на дирекция “Вътрешна сигурност” Стефан Банков, уволнен през 2021 г. заради нарушаване на Етичния кодекс на МВР, съобщи за БНР зам. главният прокурор Борислав..

публикувано на 04.06.23 в 15:32