Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очарователна, сърдечна и отдадена на изкуството си, Мидори спечели в България много нови приятели и почитатели

Снимка: архив

Европейският музикален фестивал представи два концерта на световноизвестната цигуларка Мидори. В програмата взе участие и нейният ученик от България Симеон Симеонов. Мидори беше у нас за една седмица – време, през което научи много за България и българската култура. Изпълнителката се срещна с представители на дипломатическите мисии и бизнеса, запозна се с български музиканти, педагози, интелектуалци. Очарователна, сърдечна и отдадена на изкуството си, тя спечели в България много нови приятели и почитатели.

Родена в Осака, Япония през 1971 г., Мидори е откритие на Зубин Мета. Когато е едва 11-годишна, големият диригент чува нейни изпълнения. Впечатлен от качествата й, той я кани за гост-солист на традиционния Новогодишен концерт, който изнася Нюйоркската филхармония. Така започва световната кариера на цигуларката. През последните години Мидори живее в Лос Анжелис. Работи в USC Thornton School of Music, като директор на отдела за струнни инструменти. Цигулката, на която свири е предоставена от фондация „Хайяшибара” – „Гуарниери дел Джезу „екс Хуберман” от 1734 г. Мидори изнася концерти по цял свят. Работи с диригенти и оркестри от най-висока класа – сър Колин Дейвис и Лондонски симфоничен оркестър, Ленърд Слаткин с оркестъра на Детройт и др. Първият й запис е с оркестър „Сейнт Пол” под диригентството на Пинкас Цукерман. Тогава Мидори е на 14 години.

Биографията на Мидори далеч надхвърля представите за успял артист, отдаден на собствената си кариера. Наред с концертната и звукозаписната си дейност, тя непрекъснато изнася майсторски класове. Цигуларката е посланик на мира към ООН. Работи по няколко програми, основани от нея и посветени на музикалното обучение на децата. В началото на 90-те години на ХХ век правителството на САЩ налага сериозни бюджетни съкращения и държавните училища на практика остават без програми по изкуствата. “Мидори и приятели” е организацията, която започва да предоставя безплатни уроци по музика в различни училища. Над 180 000 деца са преминали през програмата от основаването й до днес. Уроците по музика на Мидори не само насърчават децата да се занимават с изкуство за удоволствие. Оказва се, че поведението на учениците се променя, а много от тях продължават образованието в следващите степени на обучение. Мидори работи и по програмата “Партньори в изпълнението”, която подкрепя камерното изпълнение на класическа музика в САЩ като организира различни партньорства. “Споделяне на музика” е третата организация, основана от Мидори. Базирана е в Токио. Дейността на организацията допълва часовете по музика в японските училища. “Споделяне на музика” изгражда истинска връзка между изпълнителите и малките им слушатели. Мидори свири безплатно, увлича децата с изкуството си и разказите за класическата и традиционната японска музика. “Децата винаги ме изумяват с чистотата, любопитството и радостта, с която откликват на музиката” – казва Мидори. Ето и какво още сподели тя за слушателите на Радио България.

“Всеки ден тук беше много интересен, вълнуващ, пълен с нови неща. Имах майсторски класове в Пловдив и София, репетиции с Младежкия оркестър. Работих с талантливи млади изпълнители. Хората в България са много топли. Струва ми се, че ценят музиката, посрещат сърдечно артистите. Оттук се отправям към Япония. Имам концерти в училища, болници, домове за сираци. В програмата “Споделяне на музика” те научават повече за класиката, за японската музикална традиция, за културата на различни страни. Аз познавам доста български музиканти, които живеят в САЩ. А благодарение на моя ученик Мони научих повече за съвременната българска музика.”

Симеон или Мони, както го наричат всички, е концертмайстор на оркестъра в Сакраменто, както и на Камерния оркестър на Аризона. Асистент е в университета на Южна Калифорния. Често пътува с Мидори из САЩ – помага й при работата с децата, свирят заедно произведения за две цигулки. В столичната зала “България” Мидори и Симеон изпълниха концерт за две цигулки в ре минор от Бах, заедно с Младежка филхармония “София”, дирижирана от Деян Павлов. А младият ни сънародник беше солист в две творби от Панчо Владигеров – “Песен” и Рапсодия “Вардар”, съпровождан от Класик ФМ М-тел оркестър, диригент Максим Ешкенази. Във втората част на програмата съставът партнира на Мидори в Концерт за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15