Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противодействие на контрабандата на цигари на Балканите

Снимка: БГНЕС
През последната година контрабандата на цигари у нас се оказва по–доходоносна дейност за престъпните групи от търговията с наркотици. Освен това тя е и по–малко рискова. Около 30 процента от пазара на цигари в България е нелегален, което носи щети на бюджета за около 500 – 600 млн. лв. /около 250 – 300 млн. евро/. Това стана ясно по време на двудневна международна конференция, посветена на противодействието на контрабандата на цигари на Балканите. Тя се провежда в София и е по инициатива на Центъра за изследване на демокрацията.

Основна предпоставка за разцвета на нелегалната търговия с цигари, не само у нас, но и в останалите европейски страни, е световната икономическа криза. Друг стимул е увеличаването на акциза на тази стока. У нас той беше значително повишен от началото на 2010 год. с цел постепенно достигане на минималните акцизни ставки, определени от ЕС. Според финансовия министър Симеон Дянков правителството е взело решение за сериозното повишаване на акциза по няколко причини. Едната от тях е, че това ще откаже част от българите от тютюнопушенето. В потвърждение той цитира проучване, според което за първи път от 12 години насам през 2010 г. се наблюдава намаление на пушачите и то с около 4%.

© Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков посочи като причина за повишаване акциза на цигарите това, че по-високата цена би отказала част от българите от тютюнопушенето като цитира проучване, според което за първи път от 12 години насам през 2010 г. се наблюдава намаление на пушачите.

„В години на икономически спад е добре да се взимат такива непопулярни фискални мерки, защото в по–добри години, каквато ще бъде 2011–а, увеличаването на акциза би оказало ефект върху инфлацията”, изтъкна още вицепремиерът. Той посочи също, че в следващите четири години акцизът на цигарите у нас няма да се повишава. Освен икономическите и финансови мерки, през 2010 г. Министерството на финансите и Агенция „Митници” са инициирали и законодателни промени, целящи подпомагане на борбата с контрабандата с акцизни стоки – цигари, алкохол и горива. И още от министър Дянков:

„Остава ни още една голяма законодателна стъпка, която се надявам до месец вече да е в парламента, а именно създаването на митническо разузнаване.То е съществувало до 2006 год. в приоритетите на митниците, но по незнайни причини е било изместено. Ние сме на финала в подготовката на проектозакон, който ще върне тази функция на Агенция „Митници”. С нея ще имаме целия инструментариум за още по–добра борба с контрабандата на цигари. Другата мярка е подобряването на технологичната база на Агенция „Митници” и на всички останали органи за борба с контрабандата. Става въпрос за скенери и други устройства, които да използваме на нашите външни граници за борба с контрабандата на цигари. Добрата технология дава и по–добри резултати, особено ако се използва в съвместни действия с митниците на съседни държави. Ще бъде закупена още нова и по–добра техника, така че българската граница да се превърне в добър пример за Европа как предпазва не само българския, но и общоевропейския пазар от контрабанда.”

© Снимка: БГНЕС


През 2011 и 2010 г. митниците са задържали рекордни количества нелегални цигари. През миналата година са извършени над 12 000 митнически проверки на територията на цялата страна, а задържаното количество е близо 250 млн. къса цигари. Според Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници”, 1/4 от задържаните цигари са предназначени за нелегална търговия в България, останалите са за други страни от ЕС. Поради завишеният контрол на сухопътните граници, в края на 2010 и началото на 2011 год. трафикът на нелегални цигари е променен и престъпните групи разчитат на използването на морски транспорт.

„Много голяма част от цигарите се пренасочиха чрез морски транспорт и отиват в Северна Африка. Оттам се доставят по крайбрежията на южните страни от ЕС”, обясни новата схема Ваньо Танов. Анализите показват още, че е променен и пътят, по който влизат нелегалните цигари в България. 70 на сто от контрабандата, задържана у нас през тази година, е влязла от Гърция.

„Докато през 2009 и 2010 год. имаше сериозен натиск от север, цигари от Молдова и Украйна влизаха през Румъния на територията на България и през страната ни отиваха на юг, то сега тази тенденция е почти сведена до минимум и движението на нелегално внесени у нас цигари е от юг към Румъния и останалите страни от ЕС – заяви Ваньо Танов. – Потърпевшите страни са Унгария, Полша, Чехия. Натискът по черноморската ни граница в момента е снижен поради мерките, които се взеха. Инсталиран е мобилен скенер, който обслужва двете големи пристанища по нашето Черноморие.”
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08