Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип български учени с награда от ООН

Когато става въпрос за екологични проблеми, съвременното общество е разкъсвано от дилеми и спорове, породени най-вече от икономически интереси. Някои разработки и технологии с екологична насоченост предстои да видят „бял свят”, когато човечеството предпочете чистата околна среда пред парите. Някои все пак си прокарват път и са приети радушно. Една от разработките с еко-насоченост, белязана от сериозно българско участие, е компостирането. Името на проф. Мария Златева е познато добре както у нас, така и по света тъкмо заради разработките и в тази област. Тази година проф.Златева и ръководеният от нея екип от специалисти, обединени в неправителствената организация „Федерация Интереко-21”, получиха поредното признание за екологичните си разработки и в частност тези, свързани с управлението на отпадъците и компостирането. Наградата им бе присъдена от комитета UN HABITAT към ООН, ситуиран в Дубай.

„На 29-и март тази година, в Дубай на голямо тържество, ни беше връчена световната награда – голяма статуетка, която тежи 14 килограма със символите на Дубай, грамота и чек за 30 000 долара. Наградата се дава веднъж на две години, което я прави още по-стойностна. Тя за пореден път доказа ползите от компостирането за екологията и развитието на био-земеделието – заяви проф. Златева. – Тази награда за нас е свързана с много труд. Работех в Либия, в английски завод за компостиране. Там създадох и патентовах технология за компостирането. Както в България, така и в арабския свят, в Либия, хората не вярват, искат да видят с очите си. Тогава взехме решение и направихме от компост и пясък плодородна песъклива почва. За година получихме четири реколти фуражна пшеница, сладки дини, качествено грозде, картофи… По наш пример, покойният президент на Дубай – шейх Зайет започна да прави почва от компост и пясък и за кратко време създаде зелени пояси от 100 хиляди декара. В чест на неговата екологична дейност, ООН основа наградата „Зайет”, която впоследствие прерасна в най-голямата световна награда на ООН – UH HABITAT.”

Неоспорим факт в научните среди е, че натрупването на биоразградими отпадъци влияе негативно върху климата на Земята. Решение обаче има. „Ние за пръв път в света въведохме биокомпостирането във фамилната градина – казва проф. Златева. – Експериментирахме още в Либия, продължихме в България и първата патентована технология я приложихме във Велинград. Преборихме се с отрицателните мнения на някои специалисти и благодарение на положителната реакция на тогавашния министър на екологията, д-р Манева, технологията стана факт и продължи да се мултиплицира в следващите екипи на МОСВ. В началото дори и задгранични специалисти поглеждаха с недоверие на фамилното компостиране, но то се оказа много добра практика, защото чрез него се оползотворяват най-ценните биоразградими отпадъци от бита и значително се намалява напрежението на градското сметище. Като няма биоразградими отпадъци на сметището, намаляват или изчезват парниковите газове и се намалява значително и количеството на общия отпадък в населеното място. Отпадъците както в целия свят, така и в България са още голям проблем, голям проблем е и интегрирането на ромите в българското общество. След дългогодишни проучвания и контакти „Федерация Интереко-21” първа включи ромите в решаване на екологичните проблеми. Много скоро не се чувстваше различие между българи и роми в изпълнението на проекта. Отначало ромите бяха само изпълнители, но за две години съвместна работа станаха и ръководители на проекти. Казвам това, защото едната от причините да получим тази престижна награда на ООН в Дубай е, че ние за първи път работим и включваме ромите в решаване на екологичните проблеми.”

Проф. Златева разказа още, че компостирането и оползотворяването на биоразградимите отпадъци в семейната градина е дало възможност на фамилиите, освен за собствени нужди, да изкарват и продукция за продажба на пазара на плодове и зеленчуци. „Компостирането стана „спестовната касичка” на градинарите, приели идеята. С проекта „Компостиране във фамилния двор”, с участие на ромски фамилии, решихме два проблема. – Рязко намаля количеството на отпадъците на градското сметище, количеството на образуваните парникови газове и въвличайки ромите , неусетно ги интегрирахме в българското общество” – обясни проф. Златева. Сега екипът на „Федерация Интереко-21”, ръководен от нея, работи върху проект под наслов „Намаляване на климатичните проблеми, причинени от увеличаването на емисиите въглероден диоксид в атмосферата”. Създали са и движение, което прераства в международно, а мотото му е „Залесяването – алтернатива на климатичните промени”. „Там, където има гори, има изобилна питейна вода, чиста околна среда, изчезва бедността… Надяваме се, хората и правителствата от цял свят да ни подкрепят, като залесим всяко оголено място и спасим живота на планетата” – апелира проф. Златева.
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42