Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кеворк Мардиросян и работата му отвъд океана

Снимка: Албена Безовска
Проф. Кеворк Мардиросян е роден в България. Преподава в едно от най-престижните музикални учебни заведения в САЩ - Jacobs School of Music – Indiana University. Носител е на множество международни отличия като изпълнител. Концертирал е по цял свят – Франция, Германия, Испания, Япония, Китай, Италия, САЩ.

По време на следването си в Националната музикална академия “Панчо Владигеров” Кеворк Мардиросян учи при проф. Антон Хаджиатанасов и проф. Владимир Аврамов. По-късно е специализант на Артур Грюмо в Брюксел и на Ифра Нийман – в Guildhall School of Music. Между 1990 и 1995 г. преподава в Университета в Централен Арканзас. Провежда майсторски класове в Европа, Азия и САЩ. Част е от трио “Капеле”, в което си партнира с Лий Филипс – пиано и Фелис Фаръл – виолончело. Трио “Капеле” е една от най-добрите камерни формации отвъд океана.
Макар и далече от родината си, проф. Мардиросян постоянно подкрепя младите български таланти, които искат да продължат обучението си отвъд океана. Прави всичко възможно и да популяризира българската музикална култура в САЩ. Наскоро той беше част от цигулковото жури в петото издание на Международния конкурс “Панчо Владигеров” - Шумен. Проведе и майсторски клас в Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София. Ето какво разказа проф. Мардиросян за слушателите на Радио България:

“Повече от три години преподавам в Джейкъбс скуул, Индиана. Работя в прекрасна атмосфера, с прекрасни колеги и студенти. Същевременно концертирам, много пътувам, водя майсторски курсове по цял свят. Класът ми е от около 20-25 студенти. Винаги съм имал доста българи – обикновено между шест и осем деца, сега са само трима. Останалите ми студенти са от цял свят – азиатци, европейци, американци. Когато се връщам в България, винаги си спомням с носталгия за 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Тогава у нас имаше много активен концертен живот. Никога няма да забравя доайените на българската музикална култура, с които ме срещна съдбата ми на музикант. Учил съм при някои от най-известните имена на цигулковата школа у нас. Когато станах концертмайстор на Пловдивска филхармония, моят първи диригент беше големият наш музикант Добрин Петков. Помня и многобройните концерти и гастроли на много световни артисти от най-висока класа, които бяха на върха на славата си.”

Проф. Мардиросян е утвърден и уважаван педагог. Много от неговите студенти са лауреати на международни конкурси, имат солова кариера или са част от водещи световни оркестри.

“Това, което направих веднага, след като се установих в САЩ, е да помогна на много български деца и да ги взема в класа си – продължава проф. Мардиросян. Радвам се, че го направих. Спокоен съм, като знам, че всеки от тях сега е в добър оркестър или преподава в хубаво училище и има силен клас по цигулка. Университетът на Индиана е много влиятелен – не само в САЩ, но и в цял свят. Искам да направя връзка между учебните заведения в София и Университета на Индиана. Има фондация към университета, която ще помогне за някои от разноските. Имаме подкрепата и на посолствата. Много бих искал учениците и преподавателите от музикалните училища и академии у нас да дойдат в САЩ за концерти, обмяна на майсторски класове. Както и представители на университета в Индиана да посетят България. Вярвам, че това е възможно и ще се осъществи.”
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15