Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Ботев” (Враца) ще представя българския футбол в Бразилия

"Ботев" (Враца) - отбор с 90-годишна история, от тази година отново е в групата на майсторите на футболното ни първенство.
Снимка: botevvratza.com
Тези дни една новина разбуни спортното медийно пространство и развълнува футболните запалянковци в България. Отборът на „Ботев”, от град Враца, Северозападна България, получи покана да участва в ежегодния футболен турнир за купата на президента на Бразилия Дилма Русеф. Новоизбраният президент на Бразилия никога не е крила българския си корен и бе логично по нейно настояване отбор от родината на баща й да играе в турнира за президентската купа.

Но защо точно „Ботев”? Отборът носи името на големия български поет и революционер Христо Ботев, загинал през 1876 година на 28-годишна възраст в близост до Враца в битка с войска на турския поробител. Тук евентуално можем да търсим исторически символ в поканата. Вярно е също, че това е един от старите български клубове и има 90-годишна история зад гърба си. И все пак най-голямото му постижение в българското първенство си остават бронзовите медали през 1971 година, както и участието в три финала за Купата на страната. Наистина, след дълги години участие във втория ешелон на българския футбол, през изминалия сезон 2010-2011 година „Ботев” се представи блестящо и завършвайки на първо място в една от двете ни "Б" футболни групи – Западната, спечели директно класиране за групата на майсторите. Но и това едва ли е причината да бъде избран да представлява България в страната на футболните магьосници. Когато се завърнат от участието си в турнира, може би ще има по-голяма яснота по въпроса за поканата.

Мачовете ще се проведат от 10 до 17 юли. В тях ще премерят сили- освен гостите, и шампионите в първенствата на четирите най-големи бразилски щата. Това вече вдига високо летвата по отношение на спортното майсторство и футболните умения. Все пак става въпрос за футболисти от страна петкратен световен шампион. И въпреки всичко, въпреки респекта, който изпитват към родените актьори на зелената сцена, футболистите от Враца са амбицирани да се представят достойно. Наясно са с възможностите си, но и не се подценяват.

Турнирът, а и специалният прием, който Дилма Русеф ще даде за българския отбор, е изключителна възможност не само да се популяризират, но и да се представят по най-добрия начин историята, културата и туристическите възможности на град Враца в частност, и на България, като цяло. Българската група за турнира ще наброява 35 души и официалните лица от града и областната управа на Враца, включени в нея, ще се опитат да установят контакти с представители на една от най-динамично развиващите се икономики на света. Те са убедени, че регионът им е с възможности и има какво да предложи на бизнес партньори от Бразилия.
По публикацията работи: Димитър Ушев

Още от категорията

Започва продажбата на коледни елхи с кауза

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи в началото на следващата седмица в цялата страна, съобщиха от ведомството. Каузата на кампанията през тази година е свързана с опазването на горите . За всяко продадено..

публикувано на 03.12.22 в 13:01

Хванаха частна линейка с 14 мигранти край Бургас

Жандарменията задържа 14 нелегални мигранти от Сирия, Либия и Тунис в частна линейка край село Драка в община Бургас. Трийсет и една годишният шофьор е бил облечен като фелдшер, съобщи директорът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов . По..

публикувано на 03.12.22 в 12:44

В София се провежда коледно изложение на минерали и скъпоценни камъни

Коледен подарък за любителите на причудливите форми на минералите и скъпоценните камъни предлага музеят "Земята и хората". В централното фоайе посетителите могат да се насладят на специално изложение с участието на десетки фирми и колекционери от..

публикувано на 03.12.22 в 10:15