Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„20 години заедно” – Христофор Раданов и Оркестърът за народна музика при БНР

Снимка: архив

Известният кларинетист, композитор и диригент Христофор Раданов наскоро отпразнува 20-годишната си съвместна работа с Oркестъра за народна музика на БНР.

Той е сред водещите имена в областта на авторското претворяване на фолклора. Доказал е таланта си на композитор, който посяга внимателно към традиционната музика. Старае се да запази автентичните ритми и мелодии и същевременно да обогати първообраза по професионален начин. Познава до съвършенство възможностите на своя оркестър, с който работи вече 20 години. Позицията главен диригент на ОНМ при БНР наследява от Коста Колев – изтъкнат композитор, изследовател на фолклора. Раданов продължава неговото дело, допринасяйки много за съвременното звучене на този елитен състав.

Роден е в Лясковец. Завършил е инструменталния факултет на Държавната музикална академия с кларинет, в класа на Петков Радев – еднакво добър в класическия и фолклорния жанр. Повече от 40 години Раданов е посветил на народната музика. Дирижирал е записите на близо 2000 творби – народни песни и хорà за фонда на БНР. Опитал е перото си в детска, джаз, камерна музика. Пътят му на композитор и диригент го среща с много творци. Един от тях е Атанас Стоев, създател на оркестър „Канарите”, който казва за него: „Това е истински българин, който носи музиката на народа в душата си и я пресъздава по съвършен начин. В същото време произведенията му са достъпни и близки на слушателя. Всичко, което е написал, е променено по модерен начин, без да е ощетена традицията.”

В празничния концерт „20 години заедно” се представиха виртуози от оркестъра за народна музика – гъдуларите Росен Генков, Пейо Пеев, гайдарят Петьо Костадинов, кавалджиите Недялко Недялков, Костадин Генчев. Специалните гости народните певци Динка Русева, Любомир Петов и др. изпълниха песни в негов аранжимент. С един от най-сполучливите аранжименти на Христофор Раданов „Ой, Дунаве бели” се изяви Даниел Спасов – пристрастен към народната музика юрист и телевизионен водещ. Атрактивна част от творчеството на композитора са творбите, създадени от нестандартни хрумвания. Такива примери са „Хумореска”, „Фолк рок”, „Добруджазов ръченик” – пиеси, които съчетават фолклорни изразни средства и съвременна стилистика. 

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05