Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световно признание за мотоспорта в България

Състезанията на мотополигон „Горна Росица” са неотменна част от състезателния календар на Българската и на Международната федерации по мотоциклетизъм.
Снимка: БГНЕС
Когато стане дума за моторни спортове, у нас, а и по света, най-често в съзнанието ни изникват болидите от Формула 1 или автомобилите от Световния рали шампионат. Трябва да признаем, че тези две надпревари – с блясъка на състезанията си, с големите си шампиони и богатата си история, отдавна са се наложили като синоним на моторен спорт, както в медиите така и в сърцата на милиони почитатели на високите скорости. По определени причини (предимно икономически, що се отнася до проекта за писта покриваща изискванията на Формула 1 и натовареност на календара на Световния рали шампионат когато става дума за изваждането на рали „България” от програмата на най-престижната международна рали надпревара), към настоящия момент нашата страна не успява да се впише трайно в пейзажа на нито едно от тези две големи събития в света на моторните спортове. И докато чакаме и се надяваме това положение един ден да се промени към по-добро, нека поговорим за онези места в България, където надеждата за развитие на моторните спортове продължава да живее.

© Снимка: БГНЕС


Когато говорим за мотоциклетизъм и по-специално за мотокрос, има едно трасе, което неминуемо присъства в календара на Българската и

© Снимка: БГНЕС

на Международната федерации по мотоциклетизъм – става дума, разбира се, за мотополигона „Горна Росица”, близо до град Севлиево. Основно реконструирана в края на 2000 г., пистата умело съчетава особеностите на местния релеф с добрата инфраструктура (модерен пресцентър, трибуни с отлична видимост, хотелски комплекс и голям паркинг) създадена за нуждите на многобройната публика и на участниците в различните надпревари, организирани там. Усилията, положени от Българската федерация по мотоциклетизъм и от община Севлиево не остават напразни – още през 2001 г. трасето приема кръгове от Европейския и Световния шампионат по мотокрос. Надпреварите на световно ниво залягат трайно в програмата на мотополигона, който на няколко пъти е избиран за най-добра писта в световен мащаб в мотокрос категориите МХ1 и МХ2. Усърдието на организаторите позволи броят на стартовете на тази писта не само да бъде запазен, но също така и да бъде увеличен с престижни мероприятия като Европейската купа на нациите, състояла се на 8 и 9 октомври тази година край Севлиево.

© Снимка: архив

Мотопистата край Долна Митрополия.

Ако мотополигонът „Горна Росица" е витрината на българския мотокрос, то също така безспорно можем да определим пистата в Долна Митрополия, близо до Плевен, за център на развитието на българските пистови дисциплини. Историята на това трасе е доста любопитна – то води началото си от пистата, разположена в близост до град Долна Митрополия, която традиционно служи за обучение на пилоти от Авиационния факултет на Националния Военен Университет "Васил Левски". В началото на 90-те години на миналия век, пистата постепенно започва да се налага като подходящо място за организирането на състезания с мотоциклети в пистов формат, както и във вариант „супермото”, съчетаващ по оригинален начин предизвикателствата на асфалтовото трасе с някои елементи от мотокроса. Отново благодарение на усилията на Българската федерация по мотоциклетизъм и с помощта на спонсори, пистата в Долна Митрополия постепенно започва да се утвърждава като място за провеждане на състезания от световна класа – на няколко пъти тя е избирана за трасе на годината в годишните класации на Европейския мотоциклетен съюз и Международната федерация по мотоциклетизъм, след отлично организирани международни надпревари.

Наличието на тези две трасета – различни като структура и конфигурация, но с еднакво голям потенциал за развитие в близките години – е основание да запазим надеждата в родния моторен спорт. Фактът, че тези две инициативи биват осъществени и признати на международно ниво, може само да окуражава опитите за развитие на други дисциплини като рали състезанията, които също имат богата история и множество успехи на българска територия.
По публикацията работи: Цветан Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03
Нургюл Салимова

Пето реми за Нургюл Салимова на Турнира на претендентките

В партия, продължила пет часа и половина, Нургюл Салимова завърши реми с белите фигури срещу украинката Анна Музичук на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. Българката водеше играта през цялото време, но не успя да се..

публикувано на 14.04.24 в 10:07