Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„С любов и всеотдайност продължаваме традицията” – Димитър Христов представя солисти на ансамбъл „Тракия”

„Аз наричам младите народни певци „съвременни апостоли”  – казва Димитър Христов.
Снимка: личен архив
„Най-голямото достойнството на българина е в неговото духовно богатство, в наследството от песни, танци, поговорки, пословици. А младото поколение трябва да направи всичко възможно, за да продължи традициите. Те ни правят различни, уникални и разпознаваеми” – думи на Димитър Христов. Виртуозен изпълнител на тамбура, композитор и диригент на народни състави, той е наш гост, за да ни представи няколко млади изпълнители на народна музика.

От около месец той е диригент на Оркестъра за народна музика при БНР. Наскоро се състоя и първата му съвместна изява с оркестъра. В концерта взе участие хорът при Фолклорен ансамбъл „Тракия” и ОНМ при БНР. Публиката аплодира и няколко млади солисти на ансамбъла.

© Снимка: личен архив

Гергана Павлова
„Аз наричам младите народни певци „съвременни апостоли”, защото с много почит и вдъхновение те продължават стародавни традиции – казва Димитър Христов и продължава: – С голямо удоволствие представям солистите на Ансамбъл „Тракия”. Румяна Филкова е от Благоевград – прекрасен пирински глас, осъществила е множество записи като солистка на ОНМ при БНР. Песента, която тя изпълни, прозвуча за първи път в този аранжимент. Според мен певицата се представи блестящо. Цонка Димитрова – Манолова изпълни „Заръчала Яна” в аранжимент на Пейо Пеев. Виртуозен гъдулар, той се изявява и като талантлив композитор, със свое собствено виждане за народната музика. „Заръчала Яна” е от доста време в репертоара на Ансамбъл „Тракия”. В интерпретацията на младата певица тя получи много висока оценка от специалистите. Имаше и една изненада в програмата – „Мома гяволица”, моя авторска песен с етно звучене. Изпълни я Гергана Павлова. Тя също е от Пазарджишко, но включва в репертоара си образци от почти всички фолклорни области на България – тракийски, пирински, родопски. Убеден съм, че тази млада певица ще изгради успешна солова кариера. Историята на песента е много интересна – тя е с армънски произход. Около южнобългарските градове Панагюрище, Стрелча и др. живее малка етническа група, която наричат армъни, власи, куцовласи. Те са преселници от земите на югозапад от България. Имат свой диалект, както и особен фолклор.”

За произхода на тази етническа група има много, при това доста противоречиви хипотези. Тя е малко позната, фолклорът й не е проучен добре. Но „Мома гяволица”, написана върху армънска мелодия, допада на публиката. Познаваме я в изпълнение на етно формация „Дива река”, част от която е Димитър Христов.

© Снимка: личен архив

Румяна Филкова
През първите десетилетия на ХХ век народните изпълнители усвоявали песните си в тяхната естествена среда – у дома, на хоро и на седянка, при работа на полето и т. н. Подготвяли сценичните си програми, подбирайки най-доброто от местния стил, от родните мелодии и текстове. Съвременните певци и свирачи творят в съвършено различна обстановка. Откъде черпят своя репертоар, как набавят информация за песните – ето и отговорът на Димитър Христов.

„Все още има хора, които знаят много песни, непознати за широката публика. Има и редица публикации, сборници, записи. Това улеснява младите хора. Често те правят варианти. Намират хубава мелодия, към нея добавят текст с фолклорен произход. Повечето изпълнители обикалят по селата като записват и подбират песни, които представят най-добре гласовите им възможности. Правят го с онази всеотдайност, която води всички нас – представителите на младата генерация.”

Разделяме се още един запис от концерта в БНР – инструменталната пиеса „Хумореска”. Изпълнението е на ОНМ при БНР, диригент Димитър Христов. Автор на пиесата е Христофор Раданов, дългогодишният ръководител на състава, който през годините даде възможност за изява на много млади солисти. Наскоро той предаде своята палка на Димитър. Опитен диригент, г-н Раданов е и композитор със забележителна техника, усет за стил и не на последно място – чувство за хумор. В което ще се убедите сами, ако чуете пиесата. 
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04