Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната певица Валя Балканска на 70 години

Снимка: БГНЕС
Валя Балканска – българката, чийто глас лети в космоса на американската космическа сонда Вояджър, навършва 70 години.

Родена е на 8 януари 1942 година в махала Лагът, недалеч от село Арда, в сърцето на южните Родопи. Двегодишна загубва баща си – загинал във Втората световна война – но знае, че когато той пеел, планината се люлеела. Осемгодишна запява на сцената – днес репертоарът й съдържа стотици волни родопски песни. В екип с гайдаря Петър Янев получава покани от цял свят и твърди, че все още има тръпка за изява, за повече творческо настроение.

Годините не са важни – сърцето да се чувства младо, казва певицата. За празника си през януари иска да събере много приятели: Имам няколко готови песни и смятам за моята годишнина да направя нов компактдиск. Времето е малко, дано успея да довърша започнатото. На празника искам не просто да събера хората, а да ги обединя. Да дойдат да се повеселим, да изпием чаша вино, да си кажем по български обичай „Добре сме се събрали”. Да се обичаме и уважаваме като хора и да правим красиви неща. Радвам се на успехите на всички българи.

Музикалната кариера на Валя Балканска протича във фолклорния ансамбъл на град Смолян в централните Родопи. В продължение на 27 години там изпява стотици песни, които пленяват публиката у нас и по света. Не минава Роженски събор без нея. Редовен участник е в най-големия фолклорен форум у нас – Националният събор за народно творчество в Копривщица.

Световната си известност Валя дължи на звездния миг през 1977 година, когато песента й „Излел е Дельо хайдутин” е избрана измежду 250 000 за златния диск. Той лети на космическата совалка „Вояджър 1” и скоро тя ще пресече физическата граница на Слънчевата система по данни на междупланетната станция „Касини”. Българската народна песен е единствената от Европа, наред с музика от Бах, „Вълшебна флейта” от Моцарт и рок парчето „Johnny B. Goode” на Чък Бери.

Днес името на Валя Балканска изричат по цял свят, в Сиатъл дори има ден, посветен на нея. Тя е призната и търсена певица, с уникален шанс гласа й да лети в безкрая. Но не се е възгордяла. С присъщата си скромност казва: Аз съм човек, стъпил здраво на земята. Искам да си остана каквато съм – крилата да са по-далеч от мен. Не се гордея, че съм изпълнителка на песента, която лети в космоса – ако не бях аз, друга щеше да я изпее. Гордея се, че българска песен покори земята и небето.

През март 2011 г. Валя Балканска имаше уговорено турне в Япония, но заради аварията във Фукошима, бе отложено. При втората покана от японските власти, тя не се поколеба да приеме турнето през май. Заедно с гайдаря Петър Янев изнесоха осем благотворителни концерта в Токио и префектурата. Събраните стотици хиляди йени дариха на Японския червен кръст. За каузата на пострадалите Валя гостува в центрове, където са настанени останали без дом японци. Духът на тези хора, възпитанието и националната им идентичност пролича след трагедията. Те са уникален народ, от когото можем да се учим, споделя певицата. Всеки концерт завършвал с българско хоро. Интересът към нашата култура бил голям и всички знаели за родопската песен, която лети във Вселената.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04