Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас – един от „най-зелените” градове на България

Снимка: БГНЕС

След като през 2010 г. Бургас бе обявен за най-добро място за живеене у нас, в края на миналата година той получи две признания за „най-зелен” град. Първото бе специалната награда за „Устойчиво развитие на зелената система”, давана от фондация „Зелена община”. Второто – отличие за „Най-зелен град в България за 2011 г.”, в категорията селищe с над 200 000 жители, той получи в рамките на кампанията „Зелена България” на Министерство на околната среда и водите.

Една от причините второто по мащаби българско морско пристанище и голям туристически център Бургас да бъде признат за град, развиващ се в хармония с околната среда, е енергичната му политика през последните години за насърчаване на придвижването с велосипед в града. За тази цел е създадена мрежа от алеи, има и система за предоставяне на велосипеди под наем. Инициативата е на младия кмет на Бургас Димитър Николов.

„Решихме, че това е важен въпрос за града ни, за младите хора, за тези, които живеят активно – заяви той, приемайки от ръцете на новия президент Росен Плевнелиев наградата за „най-зелен град”. – За последните две години успяхме със свои средства да изградим 11 км велосипедни алеи и в момента започваме изграждането на още 20 км. Успоредно с изграждането на велосипедните алеи в Бургас, ние насърчихме гражданското общество за създаване на сдружението „Велосипеден град”, както и провеждането на серия от концерти и други инициативи за популяризиране на полезността да се придвижваме с велосипед. Общината масово започна да подарява велосипеди на учениците, на децата, влязохме във всички училища и детски градини. И така замисленото от нас се превърна във всеобща градска инициатива и вече няма какво да ни спре, продължаваме напред.”

© Снимка: БГНЕС

Мрежата от велоалеи в Бургас минава както през най-натоварените му участъци, така и през парковете, позволявайки същевременно на велосипедиста да види и основните забележителности на морския град. Втората причина Бургас да носи короната на „най-зелен” е разрастването на зелената му система. За последните 4 години в него са засадени 2000 нови декоративни дървета и 3000 броя храсти. Той е сред малкото наши селища, в които са изградени нови паркове и е подобрена поддръжката на старите. В тях се монтира енергоспестяващо осветление и икономична поливна система. И още една рядкост – там площадките за разходка на кучета са оградени и ясно разграничени от останалите зелени площи. Но най-голямата гордост на Бургас е напълно обновената му Морска градина. Благоустроени бяха парковете „Росенец” и „Минерални бани”. Оформените там кътчета за барбекю са любимо място за отмора на бургазлии през лятото.

Бургаският архитект Петко Йовчев, който е и председател на Камарата на архитектите в България, изтъкна пред Радио България друг важен елемент от новия облик на града – пешеходните му зони.

„Със своите пешеходни пространства Бургас се очертава като лидер не само в България, а вероятно и в Европа, твърди той. – Бяха изградени около 22 хил. кв.м пешеходни зони и предстои създаването на още около 50 хил. кв. м. Това ще направи Бургас града в Европа с може би най-мащабни пешеходни пространства, свързани в едно. Мога да дам за сравнение пример с прочутата пешеходна зона „Ла Рамбла” в Барселона, която е с големина около 10 хил. кв. м. Или пък известната пешеходна търговска зона „Бюканън” в Глазгоу с площ от порядъка на 7-8 хил. квадрата. Заявката на Бургас за лидерска позиция в това отношение е съвсем основателна и навременна”, смята архитектът-урбанист.

Бургас е един от първите градове в България с приет общ устройствен план. И този план е сред малкото, които предвиждат не редуциране, а увеличаване на зелените пространства, изтъква още архитект Йовчев. Градоустройственият план е, по думите му, гаранция за необратимостта на започналите процеси на хармонично развитие на Бургас, на „симбиоза между различните функции на полиса и зелените площи в него”.

Посетилите напоследък града със сигурност забелязват, че той става все по-приятелски за живеещите в него, както и за прииждащите през лятото туристи. Град, чието управление все повече се вслушва в гласа и вижданията на бургазлии за бъдещето му.

По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40