Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална кампания „Пази сърцето си” – инициатива на първата пациентска организация на сърдечно болните

Снимка: архив

„Пази сърцето си” е мотото на започналата преди дни Национална информационна кампания за превенция на сърдечносъдовите заболявания. Организатори са Дружеството на кардиолозите в България и асоциация „Сърце”, обединяваща пациенти със сърдечносъдови заболявания. Оказва се, че сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртните случаи сред населението на Европа. У нас те са причина за 62-65 на сто от общата смъртност. От Националната кардиологична болница алармират за „подмладяване” на инфаркта в България. От това заболяване страдат вече и българи на възраст между 30 и 40 години. През 2008 година България официално подписа европейската харта „Здраво сърце”. Така страната ни се присъедини към кампанията за активни действия по намаляване на сърдечно-съдовите заболявания в съвременното европейско общество. С изпълнението на мерките по профилактиката и лечението на сърдечносъдовите заболявания, посочени в хартата, се ангажират представители на здравните министерства, на националните кардиологични дружества и фондации на страните членки на ЕС. У нас по изпълнението й работят представители на държавни и неправителствени организации и асоциации. Подписалите хартата „Здраво сърце” страни се задължават да насърчават и подкрепят мерките за промяна в начина на живот на хората, с което да се намали заболеваемостта и смъртността от сърдечносъдови заболявания.

Ето какво казва проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България: Голяма част от инфарктите са предотвратими, те се дължат изключително на неправилен начин на живот – на тютюнопушене, на диета – богата на мазнини и сол, на заседнал начин на живот. Неотдавна излезе статистика за намаляване на смъртността от сърдечносъдови заболявания в три държави в Европа – Англия, Дания и Полша. Причината за това намаление се крие най-вече в подобряването на първичната профилактика, в по-добрия начин на живот на хората, ограничаването на тютюнопушенето. Основната причина за сърдечносъдовите заболявания е неконтролираната и не лекувана хипертония. По данни на Българската лига по хипертония, у нас има около 2 000 000 хипертоници при население от около седем милиона души. Само половината от тях обаче се лекуват и следят нивата си на холестерол. Необходимо е непрекъснато да се напомня на хората да контролират теглото и кръвното си налягане, както и да се промоцира здравословния начин на живот, защото цялото ни общество плаща данък за небрежността по отношение на тези социално значими болести. Ние имаме необходимост от активна пациентска организация, която да информира, да осъществява непосредствения контакт между лекари и пациенти. Все още се сблъскваме с пациенти и техни близки, които късно разпознават, че имат инфаркт. Вече втора година издаваме календар за пациенти – за всеки месец има съвети, какво да е поведението, на всяка дата – колко е кръвното, теглото и т. н. – важни за следене от пациентите показатели.

Сега тази пациентската организация на хората със сърдечносъдови заболявания вече е факт. Асоциация „Сърце” планира обучителна програма за хората с кардиологични заболявания, която цели оказване на цялостна помощ и подкрепа на пациентите с претърпян сърдечносъдов инцидент, както и провеждане на акции по скрининг на кръвното налягане, проследяване нивата на холестерола и анкетиране за наличие на рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, информира г-жа Мария Димитрова, неин председател. Кампания „Пази сърцето си!” е първата инициатива на новоучредената асоциация, съвместен проект с Национална пациентска организация и Дружеството на кардиолозите в България. Кампанията е дългосрочна и включва поетапното реализиране на инициативи в София и страната, насочени към информираност и подкрепа на пациентите със сърдечносъдови заболявания. За целта е създаден и специален сайт www.sarce.bg.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летни температури и в четвъртък

В четвъртък, 26 септември, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 27°. В планините ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 25.09.24 в 19:45

Крафт бира ще се лее в края на седмицата по софийската улица "Хмел"

20 български пивоварни ще предложат своите уникални бирени рецепти по време на фестивала “Улица Хмел”, който ще се проведе в края на седмицата - на 27, 28 и 29 септември, при пилоните на НДК в центъра на София. Участниците ще ни предложат да..

публикувано на 25.09.24 в 10:45
Росица Матева

Гласуваме и с машини в 9353 секции в цялата страна

На парламентарните избори на 27 октомври избирателите ще могат да гласуват с машини в общо 9353 секции в цялата страна, съобщи зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тя припомни, че според Изборния кодекс..

публикувано на 25.09.24 в 09:23