Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Археологическият резерват Яйлата вече е сред най-посещаваните туристически забележителности на Северното Черноморие

Снимка: imagesfrombulgaria.com

Черноморските ни курорти едва ли се нуждаят от масирана реклама! Те отдавна са известни с красивите си плажове и все по-голямото разнообразие на предлаганите развлечения и удобства. Ваканционните ни удоволствия обаче могат да бъдат още по-наситени, ако се откъснем за малко от шумното веселие на летните атракции и се потопим в романтиката на запазените природни и исторически забележителности по бреговете на Северното Черноморие. Сред тях е и Нос Калиакра, посещаван от около 500 000 туристи годишно. Обгърнат от легенди, той очарова пътешественика най-вече с прекрасната си гледка към морската шир. Затова районът се е утвърдил като една от емблемите на северното ни крайбрежие.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Недалеч от Калиакра обаче има още една местност, която през последните години привлича като магнит български и чужди туристи. Това е Националният археологически резерват Яйлата. Една разходка до изпълненото с духа на древна история място може да зареди човек с енергията, идваща от морето и естествената красота на необятната природа.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Доскоро Яйлата не беше много популярен сред туристите по Северното Черноморие, признава Коста Аргиров – директор на Дирекция „Туризъм и икономическо развитие” в община Каварна. – Преди две години обаче ние участвахме в проект за реклама на малко известни български забележителности. В него Яйлата беше определен като един от най-интересните ни обекти и зае трето място в национална туристическа класация. Резерватът се намира на север от курортния комплекс „Русалка” и само на два километра от село Камен бряг. Разположен е на живописно възвишение над морето с петдесет-шейсет метрови скални масиви. Оттук преминава и миграционният път на птиците Виа Понтика. Това е любимо място на орнитолозите, които могат да наблюдават до сто и осемдесет вида гнездящи пернати. Мястото е много красиво към края на април, когато се изпъстря с цъфтящите в изобилие широколистни божури. Тогава идват и много туристи с интереси в областта на биологията. Други пък просто искат да се насладят на красивата гледка на цветята. През лятото в морето могат да се видят много делфини, защото това е едно място, където те не са обезпокоявани от никого.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

С много история е обгърната местността Яйлата. Тук е открит цял пещерен град от сто и едно жилища, заселени още в петото хилядолетие преди нашата ера. В северната част на археологическия резерват пък се намира малка ранновизантийска крепост, интересна не само за специалисти, но и за любителите на историята и археологията. Тук частично са запазени четири стари кули, както и останки от някогашната порта към крепостта. Съхранени са още жертвени камъни, следи от винарна, четири вкопани в земята гробници.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

През Средновековието тези пещери са използвани като манастирски комплекс, продължава разказа си Коста Аргиров. По стените им са запазени прабългарски знаци руни, кръстове, каменни икони. За съжаление, само десетина от пещерите могат да бъдат разгледани. С течение на времето върху останалите има паднали скали и те са по-трудно достъпни. Има и няколко наблюдателни пункта върху самите скали. От около седемдесет метра височина, любителите на красивите гледки могат да обхванат с поглед целия район на Яйлата. Всяка година резерватът посреща средно 50 000 туристи. Районът се посещава от ранна пролет чак до късна есен, когато тук пристигат организираните орнитологични групи от цял свят. Техният интерес е предизвикан от прелетните птици, които гнездят по спокойното крайбрежие на резервата – това истинско кътче от рая! – каза в заключение Коста Аргиров.

Още от категорията

„Уикенд в Пловдив“ ще се проведе въпреки пандемичните рестрикции

Четвъртото издание на фестивала „Уикенд в Пловдив“ обединява усилията на работещите в туристическия бранш в развитието на града като притегателно място за почивка и културни маршрути. От 17 до 19 септември граждани и туристи могат да се..

публикувано на 18.09.21 в 10:25

100 видеа за 100 години Варна курортен град

100 видео истории на събития, места и забележителности през последния век, разказват за развитието на Варна като морски курортен център, съобщава Bgtourism.bg. Съвместната инициатива на Съюза на екскурзоводите в България и община Варна е посветена..

публикувано на 12.09.21 в 09:30

Делюви празници оживяват град Златоград в Родопите

Тази година традиционните Делюви празници в родопския град Златоград започнаха на 10 септември и ще продължат до края на месеца. Настоящото издание на колоритния фестивал е посветено на 20-ата годишнина от създаването на един от..

публикувано на 11.09.21 в 07:15