Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерен клуб „Под ръбъ” – млади ентусиасти, обединени от приятелството и любовта към спелеологията

Единственото условие да се спуснеш в подземния свят е желание и доза авантюризъм.
Снимка: Архив
Хоби, превърнало се в начин на живот, възможност да погледнеш на света от различна гледна точка, да преоткриеш себе си и хората около теб, удоволствие и пълно щастие. Така Цветан Костурков описва страстта си и тази на приятелите си към спелеологията. Обединени от отдавнашно детско приятелство и любовта към приключенията и тайнствения свят на пещерите и подземните лабиринти, през 2007 г. те учредяват пещерен клуб „Под ръбъ”. Един от най-новите и с най-младите членове – ентусиасти на възраст между 19 и 36 години от района на живописния град Своге.

Красотата се подсилва от усещането, че това са места, недостъпни за масовия посетител.
„Може бе най-важното в тези среди и в този тип дейности е, че това са неща, които се извършват от приятели – обяснява Цветан, който е председател на клуба. – И не само. Когато става въпрос за големи неща, за големи постижения, дали ще бъдат под земята или по високите върхове, те се извършват от големи приятели. Именно заради това приятелството е в основата на нашия клуб. Иначе ние започнахме доста по детински. Беше ни интересно, както на всички деца, да видим какво има в гората, после какво има в планината, сред скалите, вътре в пещерите. Малко по малко започнахме да си набавяме литература, да се интересуваме и така достигнахме до същността на спелеологията, която е странен хибрид между спорт и наука.”

„Ако се натъкнеш на изследователския късмет да откриеш нова пещера, тогава е трудно да се опише изживяването”, споделя Цветан.
Единственото условие да се озовеш в подземния свят, да се провираш през тесни отвори, да се спускаш по въже в дълбоки пропасти, да откриваш нови и непознати места, е желание и доза авантюризъм, убеден е Цветан. „Под авантюризъм разбирам желанието да отидеш някъде, където не знаеш какво те очаква и да се изправиш пред напълно непознатото”, обяснява младият спелеолог. Той обаче е категоричен, че пещернячеството е безопасно занимание. Истински запалени и отдадени на страстта си, Цветан и приятелите му се опитват да предадат част от ентусиазма си и удоволствието от изследването на подземния свят на младото поколение. „Искаме да споделяме, искаме да разходим някого из нашите пътеки, да покажем, че красота има там, където е ценена, че предизвикателството не означава да изпиеш пет водки в задимена кръчма, че приятелството може да бъде повече от всичко” са написали на сайта си младите пещерняци. За да прогонят отегчението на подрастващите, за да провокират интерес към „живота отвъд асфалта и масовата чалга-поп култура”, те са предприели „поход” из училищата в Искърското дефиле, където представят пътуваща изложба, организират беседи и прожекции на филми. През този месец за заразилите се от ентусиазма им ученици те са подготвили и истинско приключение сред природата с лагерен огън и песни. Цветан не скрива обаче, че инициативата им е истинско предизвикателство, което се сблъсква с масовия непукизъм на съвременното младо поколение.

„Но колкото повече този вид кампания, който сме започнали, набира сила и отъпкваме пътеката, толкова по-близо стигаме до нещо като изход в края на тунела, до някакъв вид светлина, който ни дава надежда, че има отклик – споделя той. – Събуждаме интерес. Осъзнаваме, че пещернячеството не е нещо масово, което можем да наложим едва ли не като регионален спорт. Но определено в последните няколко презентации имаше по-голям интерес сред учениците, отколкото в началото. Намираме също доста сериозна подкрепа в лицето на няколко учители от различни училища, които са не по-малко мотивирани и ентусиазирани от нас самите. Те осъзнават, че има проблем в младото поколение, а той се изразява в това да не се търси нищо различно. Ние, разбира се, не смятаме, че пещерите са най-доброто, но дават една различна гледна точка и са едно излизане сред природата.”

Покана да „влязат с тях в пещерата” момчетата и момичетата от клуб „Под ръбъ” са отправили и към всички останали, изкушени да опитат непознатото. За целта те са организирали тримесечен курс с теоретична и практическа подготовка. Сред основните дейности на клуба, разбира се, са откриването и картирането на нови пещери.

Сред основните дейности на клуба са откриването и картирането на нови пещери.
„Работим в района на Искърското дефиле, защото логистично ни е най-лесно, най-близо сме – обяснява Цветан. – Разположени сме до самите пещери, но в същото време участваме и в доста международни експедиции. За момента това са близки дестинации – на Балканите, Украйна и др. Разширяваме спектъра си на познания. Имаме желание за пътуване, а пещерите, от друга страна, са един нетрадиционен модел на пътуване. У нас има доста красиви места и тази красота се подсилва от това, че те не са достъпни за масовия посетител. Ако пък се натъкнеш на изследователския късмет да откриеш нова пещера, тогава е трудно да се опише изживяването. Да влезеш в пещера, където не е стъпвал човешки крак, да видиш неща, които друг човек не е виждал преди теб, да вдишаш въздух, който никой друг не е вдишвал преди това, това е невероятно. Лично за мен това е най-високият адреналин, който съм изпитвал. Сърцето започва да бие учестено. Чувстваш една припряност, не мога да го опиша.”

Момчетата и момичетата от ПК ”Под ръбъ” се ангажират и с и инициативи като почистването на природата.

За нещата, които човек може да открие в света на пещерите и подземните лабиринти, Цветан казва:

„На базата на опита, който имам дотук, съм забелязал, че всеки търси и намира различни неща под земята и в планините. Определено имаш много добри ситуации, в които можеш да опознаеш по-добре човека до теб, дори в детайли, в които може би и той самият не би се видял. От друга страна, може да има и доза самота, да останеш някъде напълно сам със себе си и да размишляваш. Определено носи самопознание и познание за хората около теб. Прави нещата истински.”

Снимките са предоставени от ПК „Под ръбъ”
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05