Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба Зунка пояс пусна – легенди и поверия за дъгата

Снимка: БГНЕС
Зуна, зунка, дъмга, виножито, тканица, божурлак…. С тези колоритни имена народът ни е нарекъл онази пъстроцветна ивица на небето, която се появява след дъжд и в която искрят цветовете на светлинния спектър. В традиционните вярвания на българина дъгата е магическо състояние на природните сили.

Както знаем, красивото природно явление се получава след дъжд и се дължи на светлинната дисперсия. Дъждовните капки пречупват и отразяват част от лъчите на бялата слънчева светлина. Както при призмата, при влизане в капката, става първото пречупване, което разделя лъчите по цветове. Второто пречупване – при излизане от капката – увеличава разделянето. Червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, виолетово са цветовете, които се подреждат на небето. Народът ни вярва, че Господ е създал дъгата, за да ни успокои, че няма да ни прати потоп. Споменът за страшното бедствие, с което хората били наказани заради греховния си живот, всявал страх в душите им при всеки проливен дъжд. Нежното сияние на дъгата било знак, че Бог не е отдръпнал благословията си от Земята.

Според езическите вярвания, дъждът и небесната влага, която крият в себе си облаците, са подвластни на митичния змей или хала. Те живеят накрай света, заедно с другите тайнствени същества, които управляват природните явления. В християнизирания фолклорен мит за подялбата на света между светците, дъждът и гръмотевиците се паднали на Свети Илия. След като изсипе дъжда от огромните си бъчви, случва се да си пусне пояса над земята. Поясът е пъстър и се разстила в небето. Така се появява дъгата – гласи друго народно вярване. Оттам и изразът „Свети Илия си пусна пояса” или „Баба Зунка пояс пусна”, защото другото име на дъгата в някои райони е Баба Зунка – от „зуна” или „зуница”. Думата означава дъга – дъгата на бъчва, дъга на колело, но и колан.

В традиционната носия на българката коланът е шарен, изтъкан от нишки във всички цветове на дъгата. В някои сватбени песни невестата – красива като слънцето, е опасана с небесната дъга. Такъв пъстър пояс слагат и самодивите върху своите бели дрехи. В песни и легенди тайнствените горски създания са облечени с бяла риза или бял сукман, златен пояс, а върху него – зуница, която има цветовете на дъгата, но винаги преобладава зеленият.

Друго поверие гласи, че Баба Зунка живее на небето и пие вода от облаците. Когато небесната влага се свърши, тя се спуска на земята, за да се напие с вода от някой извор, от река или от морето. Мястото, от което дъгата пие вода, е тайно. Човек може да я види на небето, но никога не може да проследи къде води краят на пъстрия пояс. Народните легенди разказват, че макар и рядко да е на земята, дъгата винаги пие вода със сребърна чаша. Магическият съд стои до извора. Щастлив е този, който го намери. Този човек ще узнае бъдещето си, всички негови желания ще се сбъднат. Ако пие от тази чаша, може да смени пола си. Мъжът ще стане жена и обратното. Същото може да се случи, ако мине под дъгата.

Зунката служи и за различни гадателски практики. В зависимост от това кой цвят преобладава в красивото сияние на небето, българите предвещавали каква ще е реколтата. По-силен червен цвят означава, че през годината ще се роди много грозде, а стопаните ще налеят много вино. Жълтото е благословия за царевицата и житото, а зеленото – за тревата.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30