Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киселото мляко „Момчиловци” – хит на китайския пазар

Китното родопско село Момчиловци, сгушено в диплите на митичната планина.
Снимка: Румяна Цветкова

© Снимка: предоставена от Мария Никова, кмет на с. Момчиловци

По стара българска традиция жителите на Момчиловци посрещнали гостите с хляб и сол, китка здравец и домашна ракийка.
Магията на китното родопско село Момчиловци отдавна е прехвърлила родните граници и е покорила сърцата на множество чуждоземци. Славата му е достигнала чак до пределите на най-големия и най-населен континент на Земята – Азия. За жителите на първия по големина китайски град, Шанхай, то става познато преди три години чрез неповторимия вкус на българското кисело мляко. Тогава китайската компания „Брайт” започва да произвежда кисело мляко, заквасено с бактерии Лактобацилус булгарикус, взети от района на селото. Изследване на щама е установило, че той притежава много добри характеристики и е подходящ за производство на млечния деликатес при всякакви климатични условия. Така продуктът се налага на шанхайския пазар с името „Момчиловци”, а на опаковката във форма на диамант е описана историята: „В България, разположена в Югоизточна Европа, има планина, в която се намира мистериозно и красиво село. Хората там живеят дълъг и щастлив живот. От поколения местните хора имат навика да пият всеки ден приготвено от тях самите кисело мляко. Лактобактерията L99 в това мляко е ключът към неговата магия”. Данни на компанията „Брайт” показват, че месечният й оборот от продажбата на кисело мляко „Момчиловци” възлиза на 1 млн. евро. В самото родопско село местните хора приготвят краве кисело мляко единствено за лична консумация. Две големи български фирми обаче пристигат всяка сутрин в селото, сгушено в диплите на Родопи планина, за да изкупуват екологично чистата продукция и да я използват като суровина за производство на кисело мляко, сирене и кашкавал.

© Снимка: предоставена от Мария Никова, кмет на с. Момчиловци

Момчиловци има традиция в овцевъдството – обясни за Радио България Мария Никова, кмет на селото. – Нашият край назад във времето се е препитавал основно от овчарство, от дюлгерство (строителство) и от рибарство. Така че по традиция и днес тук приготвяме овче сирене, овче мляко и т.нар. мяхово сирене (навремето се е приготвяло и съхранявало в мехове от животинска кожа и оттам идва името му). В Момчиловци то е доста популярно, но вече се налага и на пазара, като то продължава да се произвежда по старите рецепти. Има местни хора, които отглеждат от пет до двадесет овце. Лятото те ги качват на високо по поляните на 1800 м. надморска височина и на ротационен кооперативен принцип добиват овче мляко, от което произвеждат сирене и кашкавал. Има също и две ферми. В едната овцете варират от четиристотин до петстотин, другата е с по-малко животни, около триста овце, защото започнаха да развиват овцевъдството тази година. Така че традицията е жива. Младите хора не се отказват, напротив, колкото и да е трудно, борят се и се опитват да докажат, че нашият регион наистина е добър.

© Снимка: предоставена от Мария Никова, кмет на с. Момчиловци

Като израз на добра воля гостите от Китай подарили на домакините си картина с мотив от „стената на усмивките” с надпис: „Момчиловци – ние те обичаме. Сърдечни благопожелания и искрена благодарност от Китай”.
Първата любов на китайците към Момчиловци пламва през 2008 г., когато тяхна делегация пристига на посещение в България, за да проучи възможностите за производство на кисело мляко. От всички места, които обикалят, те се влюбват именно в красивото родопско селце и в трудолюбивите му и гостоприемни жители. Преди броени дни магичното място отново се радваше на гости от Страната на коприната. Поводът за посещението е стартът на българо-китайски проект, имащ за цел да популяризира киселото мляко в азиатската страна и да постави началото на партньорство между компанията „Брайт” и родопското село. За нас беше голяма чест, че пожелаха да сътрудничат на Момчиловци, да помогнат на селото, защото те могат да си произвеждат киселото мляко с или без нас, сподели г-жа Никова.

© Снимка: предоставена от Мария Никова, кмет на с. Момчиловци

На селския площад се люшнало и „тежко” хоро, на което се заловили и гостите.
Начело на делегацията е бил вицепрезидентът на компанията, Сун Къдзие-Джексън. Придружавали го известен китайски писател и цяла армия журналисти от най-големите телевизии в Пекин и Шанхай, както и от няколко радиостанции. Те събрали богат звуков и аудио материал, чрез който ще представят пред китайската аудитория не само традиционния процес на заквасване на киселото мляко, но и местни майстори резбари, момчиловски дълголетници, на чиято трапеза ежедневно присъства млякото и производните му продукти. В рекламните филми за Момчиловци ще бъдат показани местните хора, фолклорните ни традиции и обичаи. Ще бъде представена също и родопската традиционна кухня и в частност момчиловската. Сред гостите ни беше и журналистка, която води тяхното кулинарно предаване по „Тревъл ченъл”. Заснеха филм за типичните ни стари ястия и технологията на тяхното приготовление, пояснява още младата кметица на прочулото се село. По стара българска традиция момчиловци посрещнали гостите с хляб и сол, с китка здравец и домашна ракийка. Както повелява местният обичай, посрещането не минало и без широките и плавни родопски песни, огласили околните хълмове под съпровода на звучната каба гайда. На селския площад се люшнало и „тежко” хоро, на което се заловили и гостите. Като дар китайците пък подарили озвучителна уредба, последна дума на техниката и картина с мотив от „стената на усмивките”, на която пише „Момчиловци – ние те обичаме. Сърдечни благопожелания и искрена благодарност от Китай”. „Брайт” са направили „стена на усмивките”, на която са окачени снимки с усмихнатите лица на китайци, които консумират киселото мляко „Момчиловци”, поясни за Радио България Мария Никова.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София откриха нови паркинги с възможност за зареждане на електромобили

На Терминал 2 на софийското летище днес бяха открити нови паркинги с над 1000 паркоместа, включително специални зони за хора с ограничена подвижност и зарядни станции за електромобили. Паркингите са разделени на такива за краткосрочен и..

публикувано на 26.11.24 в 16:02

Български вина и биохрани бяха представени в Сеул

Търговска мисия за представяне на българската хранително-вкусова промишленост на южнокорейския пазар се проведе от 19 до 23 ноември в Сеул, съобщават от дипломатическата ни мисия в Корея. Родното ни производство беше представено с вина,..

публикувано на 26.11.24 в 15:50

Две комисии към ВСС: Борислав Сарафов има качества да бъде избран за главен прокурор

Борислав Сарафов отговаря на всички изисквания и има качества да бъде избран за главен прокурор. С тази позиция излязоха комисиите по атестирането и конкурсите и по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет,..

публикувано на 26.11.24 в 12:58