Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античен комплекс е обявен за групов паметник от национално значение

Античният комплекс в района на връх Кози грамади получава статут за групов паметник от национално значение, съобщи Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Решението е много важен акт, тъй като не става въпрос само за тракийската владетелска резиденция, а за един огромен античен комплекс, разположен на 61 хектара в същинска Средна гора в землището на община Хисаря. Оттук нататък страната вече има още един значим археологически комплекс, който далеч надхвърля и рамките на национално значение, тъй като самата владетелска резиденция, разположена в югоизточното подножие на Кози грамади, е уникална за България и за Югоизточна Европа, отбеляза Иван Христов.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 05:25

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37