Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Античен комплекс е обявен за групов паметник от национално значение

Античният комплекс в района на връх Кози грамади получава статут за групов паметник от национално значение, съобщи Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Решението е много важен акт, тъй като не става въпрос само за тракийската владетелска резиденция, а за един огромен античен комплекс, разположен на 61 хектара в същинска Средна гора в землището на община Хисаря. Оттук нататък страната вече има още един значим археологически комплекс, който далеч надхвърля и рамките на национално значение, тъй като самата владетелска резиденция, разположена в югоизточното подножие на Кози грамади, е уникална за България и за Югоизточна Европа, отбеляза Иван Христов.

Още от категорията

Леда Милева – жена с класа

На 5 февруари се навършиха 100 години от рождението на голямата българска детска писателка Леда Милева. Блестящ преводач, ерудиран публицист, дългогодишен председател на Съюза на преводачите в България и на Българския П.Е.Н. център, постоянен..

публикувано на 11.02.20 в 13:10

Любопитни артефакти запознават с историята на тютюнопроизводството и тютюневите изделия у нас

Историческият музей в Ботевград е домакин на гостуваща изложба, посветена на един от най-разпространените човешки пороци – тютюнопушенето. Експонатите в нея са собственост на Историческия музей в град Горна Оряховица, а експозицията „Тютюн, енфие..

публикувано на 08.02.20 в 08:15

Визуалният артист Боян Георгиев с шанс за “Оскар”

Той рисува със светлината и с нея докосва ту тъгата, ту въодушевлението, ту радостта. А днес застава под лъчите на прожекторите заради изключителните си умения на визуален артист. Той е българинът, който съвсем скоро ще премине по червения килим в..

публикувано на 07.02.20 в 11:29