Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Античен комплекс е обявен за групов паметник от национално значение

Античният комплекс в района на връх Кози грамади получава статут за групов паметник от национално значение, съобщи Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Решението е много важен акт, тъй като не става въпрос само за тракийската владетелска резиденция, а за един огромен античен комплекс, разположен на 61 хектара в същинска Средна гора в землището на община Хисаря. Оттук нататък страната вече има още един значим археологически комплекс, който далеч надхвърля и рамките на национално значение, тъй като самата владетелска резиденция, разположена в югоизточното подножие на Кози грамади, е уникална за България и за Югоизточна Европа, отбеляза Иван Христов.

Още от категорията

Бунтарите от група “XXL” с нова изложба 20 години по-късно

През 1995 г. група млади художници заявяват присъствието си в културния живот с манифест, в който скъсват с традицията и подемат инициативата за ново българско изкуство. Те показват иновативните си идеи в две изложби през 90-те. Двайсет години..

публикувано на 04.02.20 в 11:54

Петър Байков сам озвучава десетки роли в световни кинохитове

Приказките за храбростта на обикновения човек, пътуванията до далечни, богати царства, за да бъде спасена омагьосана принцеса пленяват детското въображение, а героите им стават техен търсен и обичан модел за подражание. 21-годишният студент по актьорско..

публикувано на 29.01.20 в 11:13

Василен Васевски – художникът на светлината

Един художник предприема духовно завръщане в родината посредством преживяванията и спомените, които е нанесъл върху платното. Ала времето е умиротворило бурите и образите са се отдръпнали в илюзорно неприкосновен свят – сякаш разтворени..

публикувано на 22.01.20 в 14:06