Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Античен комплекс е обявен за групов паметник от национално значение

Античният комплекс в района на връх Кози грамади получава статут за групов паметник от национално значение, съобщи Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Решението е много важен акт, тъй като не става въпрос само за тракийската владетелска резиденция, а за един огромен античен комплекс, разположен на 61 хектара в същинска Средна гора в землището на община Хисаря. Оттук нататък страната вече има още един значим археологически комплекс, който далеч надхвърля и рамките на национално значение, тъй като самата владетелска резиденция, разположена в югоизточното подножие на Кози грамади, е уникална за България и за Югоизточна Европа, отбеляза Иван Христов.

Още от категорията

Самуел Финци избран за водещ на “Берлинале 2020”

Актьорът Самуел Финци ще води откриващата церемония и връчването на наградите на 70-ия Международен филмов фестивал в Берлин. “Много сме доволни, че Самуел Финци ще бъде домакин на юбилейното издание, тъй като неговите умения за импровизация,..

публикувано на 28.12.19 в 09:25

Историческият музей в Павликени почете Никола Гюзелев с постоянна експозиция

Световноизвестният български оперен певец Никола Гюзелев е почитан от обществеността в родния си град. Историческият музей в Павликени създаде постоянна изложба с негови лични вещи. Получил световно признание за своя музикален талант, Гюзелев..

публикувано на 21.12.19 в 10:45
Най-малката читателка на библиотеката – Криси.

Тежкò на незрящите духом, на сърдечно слепите!

Четящият човек живее в цветен свят. За да не избледняват багрите в света на близо 59 хиляди четящи хора, Столичната библиотека поддържа фонд от над един милион български и чуждестранни книги и инвестира в модерни електронни услуги и цифрови..

публикувано на 18.12.19 в 13:31