Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Античен комплекс е обявен за групов паметник от национално значение

Античният комплекс в района на връх Кози грамади получава статут за групов паметник от национално значение, съобщи Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Решението е много важен акт, тъй като не става въпрос само за тракийската владетелска резиденция, а за един огромен античен комплекс, разположен на 61 хектара в същинска Средна гора в землището на община Хисаря. Оттук нататък страната вече има още един значим археологически комплекс, който далеч надхвърля и рамките на национално значение, тъй като самата владетелска резиденция, разположена в югоизточното подножие на Кози грамади, е уникална за България и за Югоизточна Европа, отбеляза Иван Христов.

Още от категорията

Василен Васевски – художникът на светлината

Един художник предприема духовно завръщане в родината посредством преживяванията и спомените, които е нанесъл върху платното. Ала времето е умиротворило бурите и образите са се отдръпнали в илюзорно неприкосновен свят – сякаш разтворени..

публикувано на 22.01.20 в 14:06

Столичната библиотека почита поета Гео Милев със специална изложба

Столичната библиотека отбелязва 125-годишнината от рождението на Гео Милев със специална изложба, озаглавена „Човекът преди всичко“. Поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор и журналист – все дейности, изискващи пълна отдаденост и..

публикувано на 19.01.20 в 09:05

Катя Лекова пресъздава римски мозайки върху стъкло

Килим от антична мозайка с най-различни форми и цветове, мраморни камъчета изкусно подредени върху стени на римски домове и останки от обществени сгради. Такива фини образци от изтънченото римско изкуство са открити на много места по нашите земи...

публикувано на 17.01.20 в 11:59