Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морис Аладжем – „Всичките ми мелодии са мои деца”

През 2004 г. българската забавна музика загуби един от своите доайени – Морис Аладжем. Ако беше жив, забележителният композитор, саксофонист и аранжор, щеше да отпразнува през август своя 80-и рожден ден.

Интересът на Морис Аладжем към музиката проличава още от детската му възраст – свири на цигулка, а като ученик е концертмайстор на оркестъра на Първа мъжка гимназия в София. По това време се появяват първите му художествени произведения – увертюра „Изгубено лято” и концерт за цигулка и струнен квартет. През 1956 г. завършва инженерно-строителния институт в столицата, но любовта към музиката измества точните науки. Особен интерес изпитва към джаза, свири на саксофон, флейта и кларинет. В началото на шестдесетте години, заедно с композитора Тончо Русев основава оркестър към звукозаписна компания „Балкантон”. Това е времето, когато се появява първата му забавна пиеса „Влюбеният телефон”. През 1970 г. Морис Аладжем печели трета награда на международния фестивал за българска забавна песен „Златният Орфей” със своята „Песен за трите желания”. Двадесет и пет години по-късно получава и Голямата награда на фестивала за цялостно творчество.

Морис Аладжем е създал над четиристотин песни, като много от тях станаха любими на поколения българи. В интервю от 2002 г., запазено в „Златен фонд” на БНР, музикантът разказва за една особено скъпа на сърцето му композиция:

„Янтра” е една от песните от моя ранен творчески период. В нея се постарах да съчетая джаз с популярна музика. Освен това исках да възпея красотата на България. Подходящ текст ми предложи моят добър приятел, покойният вече поет Димитър Ценов. Много обичам река „Янтра” и работих върху тази песен с голяма любов. Ориентирах се към една от най-добрите изпълнителки тогава и до сега – Йорданка Христова. Безкрайно съм й благодарен и смятам сътрудничеството си с нея за един от върховете в моята музикална биография.

Повече от три десетилетия Морис Аладжем е член на Съюза на българските композитори. Популярността му като автор на забавна музика е голяма за времето си – почти няма естраден изпълнител без негова песен в своя репертоар. На въпроса какви качества трябва да притежава един певец, за да е успешен, Морис Аладжем е отговорил: Преди всичко трябва да има глас. В днешно време се появиха много хора, които не притежават необходимите вокални качества. Второ – да има чувство за стил. Всеки жанр изисква специфични умения и усет. Харесват ми изпълнители, които се доближават в интерпретацията си до джаза. Също е важно да бъде дисциплиниран и да иска да постигне нещо повече с гласовите си данни, а не само да търси външния блясък.

Огромни са заслугите на Морис Аладжем към българската естрадна сцена и многобройни са отличията му – орден „Кирил и Методий” с който е удостоен през 1982 г. е един от тях. Две години по-късно песента му „Любов завинаги” печели „Мелодия на годината” – телевизионният конкурс на който три пъти е бил награждаван до тогава. Многократно е участвал със свои песни на радиоконкурса „Пролет”. През 2003 г. Морис Аладжем издава албума „Колекция златна класика”, в който са събрани най-хубавите творби на композитора.
По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15