Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Явор Веселинов с втори роман „Ноември”

Явор Веселинов на представянето на романа "Ноември" в София.
Снимка: личен архив
Корицата на втория роман на Явор Веселинов е дело на американеца Антън Клавс.
В края на септември на книжния пазар в България се появи романът „Ноември” на д-р Явор Веселинов. Явор е практикуващ ветеринарен лекар и писател с вече две издадени книги – „Самоубийци” и „Ноември”, и трета „Сънища”, която предстои да се появи до месец. Пише от малък стихове и кратки разкази, но детската му мечта била да стане лекар. След първия неуспешен опит да прескочи прага на Медицинска академия се озовава в казармата, след което нищо не е както преди. Това е преломен период за мъжа обяснява Явор и признава, че за двете години служба е открил нещата, които Робинзон Крузо открива на самотния си остров, но като най-ценно за себе си като писател и лекар определя сблъсъка с крайностите. Кога разбира, че пише добре? – Може би най-голямото потвърждение беше докато следвах ветеринарна медицина, втори курс и реших да сформирам театрална група. Подобно нещо не беше правено от години там. С трупата изнасяхме представления, базирани на пиеси, които бях написал в рима. Беше много забавно и в този период получих всеобщо одобрение – разказва д-р Веселинов.

Професионалният му дебют като писател е през април 2011 година, когато излиза романът „Самоубийци”. Започнах с роман, защото лично за мен това е най-голямото предизвикателство в литературата. В романа нямаш граници. Мои приятели, които бяха чели ръкописа, всъщност бяха стимулът да реша да го издам. Любопитен факт около „Самоубийци” е, че 2/3 от текста написах на ръка в духа на старите майстори, когато всичко е минавало през перото и ръката на автора. Романтично е, но повече няма да се повтори. На ръка вече пиша само бележките и идеите за бъдещите книги. – на шега признава писателят.

Със „Самоубийци” започва сътрудничеството му и с една от най-известните български поетеси Маргарита Петкова, която е редактор и на двете книги до момента. В „Ноември” тя е и отчасти съавтор – нейни са стиховете, вплетени в историята, като част от песните на главната героиня. Днес Явор има собствен ветеринарен кабинет в квартал Драгалевци в столицата, където е роден и израснал. Това е и мястото на действие на криминално-еротичните събития във втория му роман. Той лично определя „Ноември” като трилър с елементи на мистика и магия, в който се изследват сложните душевни състояния, които терзаят главните персонажи в романа. Корицата е дело на Антън Клавс - американски специалист по специални ефекти, с когото Явор се запознава покрай животните. Антън толкова бил впечатлен от това, което прави българинът, че предложил да преведе на английски език първата му книга и от месец „Самоубийци” може да се купи в електронен вариант, с нова подобрена корица, създадена отново от Клавс, на двата езика. „Ноември” ще има подобна съдба до седмици и ще бъде представена на книжния пазар в САЩ и Европа.

Сега сме в очакване на „Сънища” – третият роман на Явор. Той е готов и ще бъде публикуван през декември. „Това ще бъде подарък за рождения ми ден от моите издатели” – признава Явор. „Мога да кажа, че с първите две книги и с предстоящата аз искам да дам личен пример и да покажа, че в тази страна има какво да покажем и че можем да застанем в книжарниците с достойнство до чуждестранните автори” – признава докторът, който вече работи по четвъртия роман – любовен, приключенски и мистичен едновременно. Идеята вече е избистрена, остава сама да се облече в думи.

Още за Явор Веселинов, за неговите книги, особени заглавия, сънища и събития през „Ноември” ще чуете от интервюто, което направи с него Весела Кръстева, а коментарите си може да оставите на e-mail krasteva@bnr.bg.
По публикацията работи: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30