Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е транзитна страна за сирийските бежанци

„Само за преминаване от Турция в България, парите, които се вземат са от порядъка на 700 до 1200 евро. Тези турски каналджии не преминават турско-българската граница, тъй като българската гранична полиция е взела конкретни мерки и при нас границата се охранява много строго” – коментира комисар Милен Пенев.
Снимка: БГНЕС

Миграционният поток през България е нараснал с 50 на сто през последните два месеца, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Нелегалните мигранти, които се опитват да пресекат границата на България с Турция, са предимно сирийци. Българските власти следят внимателно ситуацията с бежанците от Сирия. Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че има „сериозна опасност” от бежанска вълна към България. Външният министър Николай Младенов бе по-умерен в оценката си. Прогнозите на Върховния комисариат за бежанците към ООН сочат, че броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината. Само в Турция те са стигнали повече от 100 000 души. Засега в България в различни центрове за бежанци са настанени около 200 сирийски граждани.

Между 2000 и 8000 евро е тарифата за прехвърляне на нелегален мигрант от Турция през България за Западна Европа. Така босовете на турските каналджии печелят около 10 млн. евро годишно. Данните на Главна дирекция „Гранична полиция” показват, че всеки ден поне двама нелегални чужденци пробват да преминат граничната бразда. От началото на годината по границите на страната са задържани 1040 души, като 354 от тях са сирийски граждани – заради въоръжените конфликти в страната им. България обаче е предимно транзитна за тях по пътя им за страните от Западна Европа. Подробности по темата ще научим от специалното интервю за Радио България с комисар Милен Пенев, заместник-директор на Главна дирекция „Гранична полиция”.

Накъде се насочват сирийските бежанци, които преминават нашата граница, каква е целта им, последната дестинация?

© Снимка: mvr.bg

За съжаление географското разположение на нашата страна се намира в т.нар. Източно-Средиземноморски маршрут за нелегална миграция – уточнява комисар Пенев. – Това е пътят предимно на нелегални мигранти от Средния и Близък Изток, от няколко държави от Северна и Централна Африка, през Балканите, към страните от Централна и Западна Европа. Маршрутите вървят през Турция и България, като от нашата страна се правят опити за незаконно преминаване на българо-румънската граница. Посоката е Унгария и от там – за страните от Централна и Западна Европа. В по-редки случаи засичаме нелегални мигранти, които се опитват незаконно да преминат българо-сръбската граница, като там маршрутът пак е идентичен – през Унгария, за страните от Централна и Западна Европа. Нашите анализи сочат, че най-желаните дестинации за нелегалните мигранти са Германия, Холандия, Франция. Естествено по-развитите европейски държави.

Какви са каналите за прехвърляне на сирийски бежанци през България и какви са тарифите, които плащат?

Основно на територията на Турция, в градовете Одрин и Истанбул, се събират групите нелегални мигранти, като в тези два града са главните организатори на каналите от турска страна – обяснява комисар Милен Пенев. – Това са предимно турски граждани, като по отношение на тарифите, те варират за всеки един нелегален мигрант от 2000 до 6-8000 евро, в зависимост от крайната дестинация, до която иска да достигне съответното лице. По отношение на заплащането – само за преминаване от Турция в България, парите, които се вземат от тези каналджии, предимно турски граждани, са от порядъка на 700 до 1200 евро. Тези турски каналджии не преминават турско-българската граница, тъй като българската гранична полиция е взела конкретни мерки и при нас границата се охранява много строго. Затова от българска страна, на българска територия, се използват български граждани, които са по-скоро помагачи в основната дейност и съответно заплащането за тях е доста по-ниско – от 100 до 500 лв. За деветте месеца на годината имаме задържани около двадесет такива български граждани, четирима от тях са с наложени осъдителни ефективни присъди, другите изчакват развитието на съдебния процес. И тук смело мога да заявя, че нямаме рецидив в това отношение. Характерното е, че това са предимно млади хора, безработни, от граничните райони.

© Снимка: БГНЕС

От началото на годината по границите на страната са задържани 1040 души, като 354 от тях са сирийски граждани – заради въоръжените конфликти в страната им.
В отделни случаи групите се пускат самостоятелно, като им се дават за ориентир основните гранични пунктове Капитан Андреево и Лесово или населени места на българска територия в близост до държавната граница. Групите са без организатори, без водачи, търсят да излязат на главните пътища, водещи към столицата и от там в посока българо-румънската граница. Защото се смята, че като вътрешна граница за ЕС, тя е по-малко рискова. Сирийците се стремят да не бъдат регистрирани като бежанци в България, а да преминат транзитно, без да ги заловят, като целта им е да стигнат до други страни в Европа. От юли обаче граничната полиция въведе нова интегрирана система за наблюдение, която онлайн, в реално време, предава видеоинформация от всичко, което става по границата ни. Така граничните патрули правят невъзможно нелегалното й преминаване, без да бъде засечено всяко движение.

Ще нараства ли броят на сирийските бежанци у нас?

Лично моите прогнози са, че ще се запази активността не само на сирийските граждани, но и на нелегалните мигранти от държави от Африканския континент – Алжир, Конго, Мароко, Руанда, Гана, Еритрея, Кот д'Ивоар. Смятам, че опитите за нелегално преминаване на границата от сирийски граждани ще се запазят до приключване на военния конфликт в Сирия или поне до неговото чувствително намаляване.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05