Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За шестнадесети път бяха връчени наградите за музикално и танцово изкуство „Кристална лира 2012”

Снимка: www.ubmd.org
За хората, които обичат музикалното и танцовото изкуство в празник се превръща всеки един добър концерт. Зад него стоят часове на репетиции, много труд и себеотдаване от страна на изпълнители, композитори, педагози… За тях е учредена наградата „Кристална лира”, която се дава за ярки върхови постижения. Началото е поставено през 1997 година. Номинациите и церемонията по награждаването се организират от Класик ФМ радио и Съюза на музикалните и танцови дейци. Категориите са петнадесет. А статуетките и грамотите, по традиция, бяха връчени на 1 ноември.

© Снимка: www.ubmd.org

Хорът на софийските момчета, с диригент доц. Адриана Благоева получи „Кристална лира”, която добави към „Сребърната лира” от 1998 година и „Златната лира” от 2008. Призът бе даден за концертите, в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици” и за диска „Фолклорни импресии”, събрал 15 български творби с фолклорен характер. Тази година хорът участва на XII-ия международен детско-юношески фестивал „Звучи Москва”. В него певците спечелиха II награда, а I-а получиха от конкурса за църковно-славянска музика, съпътстващ събитието. И още един факт – през 2012-а се навършиха 15 години от създаването на младежката формация към състава.

С уважение и признателност всеки изпълнител благодари на своя педагог, с който изминава нелекия път до първите си успехи. 33 години Симеон Серафимов преподава в Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен, специалност „ударни инструменти”. Затова той прие наградата „Кристална лира” като признание за своя дългогодишен труд. Изминалата учебна година бе изключително ползотворна за него и за учениците му, които донесоха награди от наши и международни конкурси.

© Снимка: архив

„Кристална лира 2012” получи и диригентът Григор Паликаров. Аз вече получих тази награда, преди 12 години, като част от постановъчен екип – каза г-н Паликаров. И оттогава, винаги се стремя работата ми да е на такова ниво, че да заслужа номинация. Радвам се, че това стана именно с „Алцèк” – една опера, на която се явявам уникален интерпретатор. След едно единствено изпълнение преди 80 години, тя не е поставяна и дирижирана повече. Произведението звуча в оригиналния си вид, възстановен по ръкописни партитури на Маестро Атанасов. С него бе открит сезон 2011-2012 на Софийската опера. Номинацията бе като подарък за мен, а самата награда е високо признание.

© Снимка: БГНЕС

Освен жури, разпределено в 15 комисии, своя награда определи и публиката, на интернет сайт. Най-много гласове бяха получени за диригента Найден Тодоров – директор на Русенското оперно-филхармонично дружество, а след него се нареди целият състав на театъра, който през изминалия сезон изпълни операта „Нос” от Шостакович. Спектакълът – едно нетрадиционно абстрактно режисьорско решение на Аделаида Якимова, привлече публиката и заслужено получи нейната „Кристална лира”.

© Снимка: архив

Отличието, в категорията „инструменталисти” бе присъдено на флейтистката проф. Лидия Ошавкова, за активната й концертна дейност през годината.
Най-емоционално наградата си – кристална статуетка и диплом, приеха ученици – представители на Младежка филхармония „София”. Оркестърът отпразнува с концерт своята 50-годишнина.

© Снимка: БГНЕС

В последните години може да видим доц. Стефка Оникян да пее на сцената със свои възпитаници. На концерта, по повод наградите „Кристална лира”, също чухме част от нейните талантливи студенти. Горда съм с тях, те са едва първи курс. Радвам се, че младите имат безспорни качества и бързо се развиват – с кристална статуетка в ръка ни каза Стефка Оникян. Попитахме я чувства ли се удовлетворена: Разбира се – отговори тя. В това трудно време успях да реализирам юбилеен концерт в Първо студио на БНР, с Биг Бенда. Участвах и в джаз фестивалите в Русе и в Стара Загора. Много благодаря на журито, че ме избра сред толкова добри музиканти. Смятам, че това е една престижна награда, която ще сложа на най-лично място в дома си.

© Снимка: архив

„Кристална лира 2012” получи и проф. Розмари Стателова. Тя бе отличена за статиите си в периодичния печат и за книгата си „През годините”, събрала музикално-публицистични материали.

© Снимка: архив

Оркестър за народна музика на БНР
Юбилейна е изминалата година за Фолклорен ансамбъл „Родопа”, който получи статуетка и грамота. С „Кристална лира” бе награден и Оркестърът за народна музика на БНР. С цикъл концерти, музикантите и техният диригент – Димитър Христов, отбелязаха 60-годишнината на състава.

Още от категорията

Отбелязваме световния ден на рокендрола

Днес отбелязваме Световния ден на рокендрола, въпреки че историческият случай, който дава началото на този празник, е 12 април 1954 година, когато Бил Хейли записва на плоча песента си “Rock around the clock”, съобщава Справочна редакция на БНР...

публикувано на 13.04.21 в 05:05

Група Trigaida представя онлайн албума си с фолклор и електронна музика

Днес от 20.00 ч. българско време група Trigaida представя онлайн чрез Фейсбук страницата си дебютния си албум „Елате“ с български фолклор и електронна музика. Във формацията участват Ася Пинчева от „Космическите гласове на България“, Георги..

публикувано на 08.04.21 в 05:25

„Криво Садовско“ по свищовски от Холандия

Музиката трябва да отразява живота, за да е истинска и откровена, да разказва и докосва – убеден е Людмил Крумов . Както повечето музиканти, независимо от локдауна, той продължава да работи и да общува със света чрез любимото си изкуство...

публикувано на 06.04.21 в 14:31