Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Преди забравата” – книга на журналиста от БНР Румен Стоичков

Снимка: архив
Една пъстра с маршрутите си книга имаше двойна премиера в София: на току-що приключилия Международен панаир на книгата в НДК и на 10 декември в Столична библиотека. Неин автор е колегата Румен Стоичков от програма "Хоризонт" на БНР. Голямото достойнство на „Преди забравата” е, че ни води встрани от популярните туристически забележителности. С нея пътуваме през легендите и историята до тракийски светилища, по обрасли в трева римски пътища, към средновековни крепости и прекрасни малки църкви, из полуобезлюдени села и в малки градчета. Книгата е събрала 74 репортажа от последните десет години:

"Петдесетина от тези репортажи са от по-малко известни села, да не кажа напълно забравени, някои от тях дори ги няма на картата на България. Петнадесет са от малки градчета като Вършец, Маджарово, Оряхово, Лом, Тетевен, Априлци и т.н. – казва в интервю за Радио България Румен Стоичков. – А десетина репортажи са от мои пътувания до български общности в чужбина. Става дума за българите в Сърбия – в Западните покрайнини и в Бело блато, за българите от село Извоареле в Румъния, за нашите сънародници в Молдова и Украйна, за емигрантската ни колония в Австрия. Има репортаж и за Раковишкия манастир, който се намира почти на границата със Сърбия. Наричат го исторически, защото в него през 1850-а година, 26 години преди Априлското въстание, се взема решение за обявяване на бунт в четири каази (околии): Кулска, Белоградчишка, Монтанска, Видинска. Това въстание, както всички знаем, завършва с неуспех. Но до по-малката от двете църкви в светата обител има един огромен камък, на който е поставена паметна плоча и е написано, че точно на това място е взето решението за въстанието."

В предговора си към книгата Румен Стоичков пише: "Винаги съм се опитвал в радиорепортажите си да изведа на преден план някакъв проблем, който е бил характерен за едно или друго населено място – безработица, лоши пътища, мизерия, рухваща църква, изнемогващо читалище, закрити училище и детска градина – с последващото обезлюдяване или изчезване от картата на България… Покрай цялата тази тъжна информация, която се стелеше пред мен и която беше цел на моите командировки, събирах и друга, по-позитивна. Онази, която е в устните предания, в легендите, в природните дадености, в наследеното от предците, в традициите, в обичаите, във фолклора, в интересните разкази и разсъждения на много хора, в мъдростта им…" Така журналистът запазва за днес, а и за бъдещето срещи и картини от селца, обречени на изчезване, ценности, които могат да бъдат забравени. Популяризира усилията на онези, които воюват срещу обезлюдяването и забравата с изграждането на нови туристически маршрути, къщи за гости, с ремонта или строителството на нов храм.

Освен репортажите, в книгата има и едно интервю – с големия ерудит и мъдрец Петър Увалиев – теоретик на изкуството, критик, писател, публицист, полиглот… Като знак за почит – към една изключителна личност, към една може би изчезваща порода интелектуалци, които не бива да забравяме…
По публикацията работи: Венета Павлова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37