Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каменните приказки на пещерата Леденика

БНР Новини
„Къщичката на Баба Яга”, „Жената на великана”, „Дядо Коледа”, красиви синьо-бели водопади… Ще ги видим, застинали в безвремието на Леденика – една от най-красивите пещери у нас. Тези причудливи карстови образувания, формирали се в продължение на хиляди години, посрещат туристи повече от половин век.

Снимка

Историята на пещерата Леденика се губи далече назад във времето. Местните хора я открили преди векове. В началото било познато само пространството до преддверието. Овчарите използвали ниската температура на мястото, за да съхраняват мляко. По-късно била открита и малка зала, наречена „Хладилник”. Там производителите на копринени пашкули складирали бубено семе. Леденика се намира във Врачанска планина, на по-малко от 20 км от град Враца. От 2000-та година пещерата се стопанисва от Врачанската община. Венцислав Николов, директор на общинско предприятие „Спорт и туризъм”, разказва повече:

През 1927 г. видният врачански търговец Христан Чомаков, собственик на земите около Леденика, дарява пещерата и около сто декара ливади и гори на Туристическо дружество „Веслец”. В началото на 60-те години на миналия век мястото е отворено за посетители. Преди това са поставени метални парапети, подходящо осветление. От десетилетия в т.нар. „Концертна зала” в пещерата се провеждат концерти – там има прекрасна акустика. Някога пещерата била пълна с вода, която постепенно се оттеглила, оставяйки интересни образувания. Всяка зима се появяват и ледени фигури, но със затопляне на времето изчезват. Карстовите сталактити и сталагмити обаче са тук от хиляди години. Водните капки са ваяли неуморно тези скали, за да се появи това подземно царство. Достатъчно е да припомним, че един сантиметър от тяхната височина се оформя за сто години
.

Снимка

Пещерата е дълга около 300 метра, намира се на 830 метра над морското равнище. Десетте зали са разположени на няколко етажа. От Преддверието се преминава през нисък и тесен проход, наречен „Проходът на грешниците”. Поверието гласи, че който не може да се провре през него, е натрупал много грехове.

Снимка

Следва „Малката зала”, после „Концертната”
– продължава г-н Николов. Образуванията тук носят колоритни имена – „Главата на Великана”, „Крокодилът”, „Соколът”, от тавана се спускат мечове, щитове и боздугани. Тук е „Къщичката на Баба Яга” и много други. По железни мостове се преминава над „Малката” и „Голямата пропаст”, а през „Завеските” – малък коридор, стигаме до красивата „Бяла зала”. Фигурите в нея също носят интересни имена – „Слонът”, „Къпещата се девойка”… Най-високата точка на пещерата се нарича „Седмото небе”, но пътят до нея е достъпен само за най-запалените и добре подготвени туристи. Температурата в подземното царство се движи от -7˚ и -15˚ до около 8˚. Високите стойности са във вътрешността – „Малката зала”. Наблизо е и малко езеро с дълбочина 0,50 м. Според легендата, то събира не само сълзите на планината, но може да изпълнява желания.

Снимка

Вълшебното „Езеро на желанията” е останало от времето, когато пещерата е била пълна с вода. Според старинното поверие, ако сложиш ръка в ледената вода и си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне. Почти всички посетители го правят. А те са повече от 50 000 годишно.

В момента около и в Леденика се изгражда развлекателен парк, носещ същото име, разказа още Венцислав Николов. Съставен е от интересни тематични и атракционни модули. Чрез съвременни аудиовизуални средства те ще запознават любопитните туристи с историята на пещерата, както и с редките животински и растителни видове, които я населяват. Те са повече от петдесет. Например, насекомото Светломразец се среща единствено тук. Така се нарича и може би най-атрактивният модул, изработен от прозрачна материя. Той представлява многократно уголемен макет на Светломразеца и ще бъде поставен на входа. Изграждат се и специални зали, в които „ще оживяват” исторически факти и научни изследвания. Образователен модул „Прилепа”, „Приказна алея”, „Амфитеатър”, алпийска въжена алея „Мама, татко и ние” са само част от тях. Според проекта развлекателният парк „Леденика” трябва да е готов на 1 ноември тази година. А работното време на пещерата остава непроменено – от 9 ч. до 16.30 ч. в зимния сезон и от 8.30 до 17.30 в летния.

Снимки: imagesfrombulgaria.com
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Асеновата крепост, обвита в мистика и легенди

Върху самотен рид, надвесил сянката си над река Асеница, се извисявала труднопристъпна крепост. Там, на високото, при страховитите скали, пристан намирали траки, римляни, византийци, западноевопейци, българи, османци. Една Бъдни..

публикувано на 23.12.19 в 09:20

Марцианопол – градът с изумителните римски мозайки

Край един от девненските карстови извори в римската провинция Долна Мизия (Moesia inferior) спрял император Траян (Marcus Ulpius Trajanus, 98 –117 г.) с войската си. Сестра му Марция изпратила слугинята да донесе вода, но за зла участ тя изтървала..

публикувано на 15.12.19 в 08:00

10 години Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“

През 2000 г. археологът д-р Георги Китов и екипът му откриват в могилата Рошава чука, край хасковското село Александрово, тракийска гробница от IV в. пр.Хр. С високата си художествена стойност, стенописите и архитектурата й я отличават от всички..

публикувано на 15.05.19 в 15:42