Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старопрестолният град подобрява туристическия си имидж с европейски пари

Старата българска столица посреща средно около 400-500 хиляди туристи годишно.
Снимка: Венета Николова
Един от най-красивите градове в България грейна подновен на прага на новия туристически сезон. Със средства от европейските фондове старопрестолният Велико Търново се сдоби с нови атракции, както и с „прясно” ремонтирани църкви и мост над р. Янтра. По този начин от местната администрация се надяват да привлекат още повече гости, както и да подобрят имиджа на града като достоен кандидат за европейска столица на културата през 2019 г.

Старата българска столица посреща туристите с многобройните си църкви, музеи, възрожденски къщи и добре запазени останки от Средновековието. Градът, преживял своя „звезден миг” в периода 1185-1393 г., когато е бил главен икономически, културен и духовен център на Втората българска държава, и до днес е съхранил своята царствена осанка. Нищо чудно, че Търново е най-посещаваният български град, а местните хора възприемат себе си като потомци на някогашната аристокрация.

© Снимка: Венета Николова

Реставрираната църква „Св. св. Петър и Павел”.
В средните векове царският дворец заедно с прилежащите административни сгради се издигал на историческия хълм Царевец, заобиколен от масивни крепостни стени и наблюдателни кули. В наши дни хълмът, увенчан с патриаршеската катедрала „Св. Възнесение Господне”, се е превърнал в символ на българската държавност, както и в туристическа емблема на града. Годишно тук се отбиват средно 400-500 хиляди гости от страната и от чужбина. Местната администрация обаче има амбицията да привлече още повече туристи чрез проектa си за подобряване на инфраструктурата и реновиране на някои от най-емблематичните забележителности. Стойността на проекта, финансиран с евросредства, е 6,2 млн. лв.

© Снимка: Венета Николова

Историческият хълм „Царевец”, озарен от грандиозното шоу „Звук и светлина”.
Проектът предвижда цялостно обновяване на площада пред хълма Царевец, откъдето е и входът към историческата светиня. Впрочем туристите вече се наслаждават на разположената в подножието му наскоро ремонтирана с европари църква „Св. св. Петър и Павел” от XIII век с много ценни стенописи. Предполага се, че е била използвана като патриаршеска катедрала в продължение на няколко години, непосредствено след превземането на Търново от османците през 1393 година. С помощта на общинския проект в „нова премяна” грейна и Владишкият мост от средата на XVII век. Той свързва двата бряга на Янтра, която се вие в подножието на историческите хълмове Царевец и Трапезица. Местната екскурзоводка Наталия Найденова разказва:

© Снимка: Венета Николова

Църквата „Св. св. Петър и Павел” от XIII век съдържа ценни стенописи.
Трапезица е била втора по значение крепост след Царевец, която пък е била главна царска крепост. На Трапезица са живели болярите и висшите духовници. При разкопките са открити основите на 17 болярски църкви. Част от крепостната стена, където е бил главният вход на Трапезица, е възстановена. През май крепостта предстои да бъде отворена за туристи, по подобие на Царевец.

© Снимка: Венета Николова

Гледка от наскоро ремонтирания Владишки мост.
Сред новите атракции на Велико Търново, реализирани с помощта на общинския проект, е и мултимедийният Посетителски център. Става дума за уникален музей на скулптури от гипс и силикон, пресъздаващ живота и бита в Търновград през Средновековието. Редом до изящно изработените фигури в реален размер на занаятчии и емблематични владетели от Второто българско царство, са изправени и „живите скулптури” на виночерпци, калиграфи и пр. Музеят е на два етажа, а на третия е обособена просторна тераса, до която ще се стига със специален асансьор. От нея се разкрива неповторима гледка към хълма Царевец. Така туристите могат да наблюдават грандиозният аудиовизуален спектакъл „Звук и светлина”, който от 27 години оживява средновековната крепост.

© Снимка: Венета Николова

Част от хълма Трапезица, където се издигала втората по значение крепост след Царевец.
Една от идеите е да се „вържат” двете атракции – аудиовизуалната програма „Звук и светлина” с Посетителския център – обяснява разпалено Цветомир Бояджиев, управител на общинската агенция по туризъм „Царевград –Търнов”. – Така хората, които са се запознали с нашите скулптури, ще могат да получат още една впечатляваща, наситена с емоции представа за превратната история на града чрез спектакъла „Звук и светлина”. И още една атракция е предвидена в нашия проект – това е туристическо влакче, което в близките месеци предстои да заработи за радост на малки и големи. То ще се движи в рамките на определен туристическия маршрут, който започва от площада пред крепостта Царевец и включва някои от най-интересните забележителности на града.

© Снимка: Венета Николова

Въстановка в музея на скулптурите, пресъздаваща коронясването на цар Калоян от Кардинал Лъв – пратеник на папа Инокентий ІІІ през 1204 г.
Сред чуждестранните туристи във Велико Търново най-многобройни са гостите от САЩ, които пристигат на еднодневни посещения по линия на популярните круизи по Дунава. Градът посреща и много руски и западноевропейски гости, които остават очаровани от старопрестолния град, белязан от вековното си минало и ярко настояще. 
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10