Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на Рупите

Снимка: imagesfrombulgaria.com
Местността Рупите се намира в Югозападна България в землището на едноименното планинско селце, в подножието на малко възвишение. Местните хора са нарекли хълма Кожух планина, защото очертанията му наистина приличат на наметнат кожух. В местността Рупите се издига новопостроеният храм-паметник „Света Петка Българска”. На няколко места от земята блика лечебна минерална вода, чиято естествена температура е 75°C. Въздухът е чист, природата – красива през всеки сезон.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Река Струма
Горещите термални извори, красотата и спокойствието привличат в този живописен дял от България посетители по всяко време на годината. Но истинската притегателна сила се крие във връзката на сляпата пророчица Ванга с това място. Приживе тя твърдеше, че в Рупите и Кожух планина се крият големи тайни от далечното минало. Казваше още, че там има специална енергия, която помага на хората. Баба Ванга, както я наричаха с уважение хората, построи там малка къща. В нея посрещаше нескончаемия поток от българи и чужденци. Имаше хиляди почитатели, които се осланяха на способностите й да предсказва бъдещето, да посочва изход от кризисни житейски ситуации, да дава съвети за лечение и т.н.

© Снимка: БГНЕС

Храмът „Св. Петка Българска” е построен със средства на Баба Ванга в началото на 90-те години на миналия век. Проектът е на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов. Иконите на иконостаса са дело на големия български художник Светлин Русев – известен живописец с международно признание, близък приятел на пророчицата. Изписаните от него изображения категорично се различават от каноничните. Това предизвика много дискусии между вярващите и неодобрението на Светия Синод, а свещениците дълго отказваха да осветят храма. Самата Ванга вложи много усилия да успокои споровете с аргумента, че мястото дава енергия и упование на много хора. И това е най-важното за нея. През 1994 г. църквата бе осветена с тържествена литургия, а броят на хората, които я посещават, непрекъснато се увеличава. Много от посетителите оставят малки дарения за храма и цветя на гроба на Ванга, който е в двора му. На 15 август, когато православието отбелязва празника Успение Богородично, в Рупите се провежда традиционен събор, звучи фолклорна музика в изпълнение на местни певци и инструменталисти.

© Снимка: bg.wikipedia.org

Панорама на възвишението Кожух, изглед от североизток
Местността Рупите се е формирала след изригването на вулкан, изгаснал преди около милион години. Така се е образувало и възвишението Кожух. Руините, които се намират тук, са на един от най-големите градове от Античността по долината на река Струма. Според открития тук надпис, това е град Хераклея Синтика, споменат многократно в източници от епохата. Съществувал е от IV в.пр.н.е. до VI в.сл.н.е. На същото място по-късно възникнало селище, за което има сведения в данъчни регистри на Османската империя, под чиято власт е била страната ни от края на ХІV век за около пет столетия. Най-ранните такива документи са от ХV век. А българският историк и юрист Георги Стрезов споменава селото през 1891 г. В своите етнографски и исторически проучвания той описва точното му местоположение. Според него местното население наричало планината Кралимарковска. Хората разказвали легенди за митичния народен герой Крали Марко, който използвал пещерите за скривалище.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

През 1962 г. Кожух планина е обявена за природна забележителност. Околността определено представлява интерес за любителите на т.нар. екотуризъм. Тук те могат да наблюдават редки дървесни и животински видове. Някои от тях са включени в Червената книга на България. Климатът в местността е преходносредиземноморски, което създава условия за развитието на топлолюбиви представители на флората и фауната. Има и орнитологична станция, която изследва миграцията на прелетните птици.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

В тази част на България има още няколко исторически и природни забележителности, които си струва да бъдат видени и обикновено се включват в общ туристически маршрут. Онези, които са запалени по езотеричните преживявания, могат да продължат още на юг – към малкото селце Златолист, където някога живяла Преподобна Стойна. Тя също била пророчица, загубила зрението си като малка. Живеела сама в църквата „Св. Георги”. Помагала със своите съвети и с личния си пример на скромен човек, посветил се в служба на хората. Точно както Баба Ванга, за която казват, че била изпратена да напътства и закриля. А съвсем наблизо е и най-малкият град у нас – Мелник, разположен в живописна местност, известен с великолепната си възрожденска архитектура и природни феномени. Както и Роженският манастир, курортният град Сандански, Пирин и още няколко по-малки планини. А красивите природни картини са навсякъде в този чуден край на земята ни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В района на Белоградчишките скали са закодирани познания на древните за света

Необичаен каменен пейзаж се разстила в северозападния кът на България. Това са Белоградчишките скали, всяващи респект и благоговение с издигащите се към небето каменни грамади. Районът е надупчен със зейнали към царството на Хадес пропасти, каньони и..

публикувано на 17.03.16 в 09:45

Крепостта „Траянови врата“ блести в българската история

„Вечна слава на героите!“ Всеки българин прочита с трепет тези думи, гравирани върху каменна плоча от ново време, поставена тук от наши съвременници. Крепостта „Траянови врата“ се намира на около 60 км южно от София, близо до магистрала „Тракия“ в..

публикувано на 01.03.16 в 11:16

Вила „Армира” – мраморният дворец от речната долина

Античната вила „Армира” е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век. Била е собственост на виден тракийски аристократ и център на неговото поземлено владение. В наши дни тя..

публикувано на 16.02.16 в 13:40