Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на Рупите

Снимка: imagesfrombulgaria.com
Местността Рупите се намира в Югозападна България в землището на едноименното планинско селце, в подножието на малко възвишение. Местните хора са нарекли хълма Кожух планина, защото очертанията му наистина приличат на наметнат кожух. В местността Рупите се издига новопостроеният храм-паметник „Света Петка Българска”. На няколко места от земята блика лечебна минерална вода, чиято естествена температура е 75°C. Въздухът е чист, природата – красива през всеки сезон.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Река Струма
Горещите термални извори, красотата и спокойствието привличат в този живописен дял от България посетители по всяко време на годината. Но истинската притегателна сила се крие във връзката на сляпата пророчица Ванга с това място. Приживе тя твърдеше, че в Рупите и Кожух планина се крият големи тайни от далечното минало. Казваше още, че там има специална енергия, която помага на хората. Баба Ванга, както я наричаха с уважение хората, построи там малка къща. В нея посрещаше нескончаемия поток от българи и чужденци. Имаше хиляди почитатели, които се осланяха на способностите й да предсказва бъдещето, да посочва изход от кризисни житейски ситуации, да дава съвети за лечение и т.н.

© Снимка: БГНЕС

Храмът „Св. Петка Българска” е построен със средства на Баба Ванга в началото на 90-те години на миналия век. Проектът е на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов. Иконите на иконостаса са дело на големия български художник Светлин Русев – известен живописец с международно признание, близък приятел на пророчицата. Изписаните от него изображения категорично се различават от каноничните. Това предизвика много дискусии между вярващите и неодобрението на Светия Синод, а свещениците дълго отказваха да осветят храма. Самата Ванга вложи много усилия да успокои споровете с аргумента, че мястото дава енергия и упование на много хора. И това е най-важното за нея. През 1994 г. църквата бе осветена с тържествена литургия, а броят на хората, които я посещават, непрекъснато се увеличава. Много от посетителите оставят малки дарения за храма и цветя на гроба на Ванга, който е в двора му. На 15 август, когато православието отбелязва празника Успение Богородично, в Рупите се провежда традиционен събор, звучи фолклорна музика в изпълнение на местни певци и инструменталисти.

© Снимка: bg.wikipedia.org

Панорама на възвишението Кожух, изглед от североизток
Местността Рупите се е формирала след изригването на вулкан, изгаснал преди около милион години. Така се е образувало и възвишението Кожух. Руините, които се намират тук, са на един от най-големите градове от Античността по долината на река Струма. Според открития тук надпис, това е град Хераклея Синтика, споменат многократно в източници от епохата. Съществувал е от IV в.пр.н.е. до VI в.сл.н.е. На същото място по-късно възникнало селище, за което има сведения в данъчни регистри на Османската империя, под чиято власт е била страната ни от края на ХІV век за около пет столетия. Най-ранните такива документи са от ХV век. А българският историк и юрист Георги Стрезов споменава селото през 1891 г. В своите етнографски и исторически проучвания той описва точното му местоположение. Според него местното население наричало планината Кралимарковска. Хората разказвали легенди за митичния народен герой Крали Марко, който използвал пещерите за скривалище.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

През 1962 г. Кожух планина е обявена за природна забележителност. Околността определено представлява интерес за любителите на т.нар. екотуризъм. Тук те могат да наблюдават редки дървесни и животински видове. Някои от тях са включени в Червената книга на България. Климатът в местността е преходносредиземноморски, което създава условия за развитието на топлолюбиви представители на флората и фауната. Има и орнитологична станция, която изследва миграцията на прелетните птици.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

В тази част на България има още няколко исторически и природни забележителности, които си струва да бъдат видени и обикновено се включват в общ туристически маршрут. Онези, които са запалени по езотеричните преживявания, могат да продължат още на юг – към малкото селце Златолист, където някога живяла Преподобна Стойна. Тя също била пророчица, загубила зрението си като малка. Живеела сама в църквата „Св. Георги”. Помагала със своите съвети и с личния си пример на скромен човек, посветил се в служба на хората. Точно както Баба Ванга, за която казват, че била изпратена да напътства и закриля. А съвсем наблизо е и най-малкият град у нас – Мелник, разположен в живописна местност, известен с великолепната си възрожденска архитектура и природни феномени. Както и Роженският манастир, курортният град Сандански, Пирин и още няколко по-малки планини. А красивите природни картини са навсякъде в този чуден край на земята ни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чипровският манастир е молитвено място, в което има лек за душата

За всеки манастир, когато е създаван, мястото е подбирано не случайно, така е и с Чипровския манастир. Построен е през X век в живописна местност, в Предбалкана. Отдалечен е на 22 км. от гр. Монтана. Манастирът е историческо и богослужебно средище..

публикувано на 19.10.15 в 15:04

Възходът и упадъкът на легендарния град Кабиле

Предполага се, че той носи името на тракийската богиня-майка Кибела, изобразена върху релеф на скалното светилище „Зайчи връх”. Именно в подножието на тази древна астрономическа обсерватория възниква едно от най-големите търговски и културни средища в..

публикувано на 24.09.15 в 11:30
Порта към крепостта

Първата ни столица Плиска е извор на спомени за величието и мъдростта на българите

Най-пръв град, център – може би такова е значението на името Плиска, което основателите на Първата българска държава през VII в. дали на своята столица. Мястото избрали там, където се преплитат важни търговски пътища, а релефът осигурявал отлични..

публикувано на 18.09.15 в 12:42