Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осемдесет години Академичен хор „Ангел Манолов”

Снимка: архив
Един от първите студентски хорове в България е основан през 1933 г. от големия български диригент Ангел Манолов, който е негов ръководител до смъртта си (1991 г.). Съставът започва историята си като мъжки хор, а по-късно прераства в смесен. За кратко време той става еталон за постиженията на българското хорово майсторство, а видният композитор Любомир Пипков го нарича „музикалната младост на нашия народ”. Понастоящем във формацията пеят 64 души, които прославят страната ни под опитната палка на диригента Дарена Попова:

Може би няма друг хоров състав в България с толкова интензивна концертна дейност и награди. Надявам се да съм допринесла с идването си за тази репутация. Вече петнадесета година ръководя състава. Всеки сезон участваме в минимум два фестивала или конкурса у нас и в чужбина, и задължително се връщаме с награди. През 2013-а ще отбележим 80-годишнината на Академичен хор „Ангел Манолов”. Честването е под патронажа на вицепрезидента на Републиката г-жа Маргарита Попова. Празничният концерт ще бъде в зала България в началото на юни в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици”.

Някои от колосите на оперното ни изкуство като Борис Христов, Анна Томова-Синтова и други започват певческата си кариера именно от Академичен хор „Ангел Манолов”. Напълно заслужено е прозвището на състава – „хор шампион”. Лауреат е на отличия от международни хорови конкурси и фестивали в почти всички европейски страни. Неколкократно печели награди от престижни форуми в испанските градове Кантонигрос и Торевиеха. В същия град през 2005 г. на 51-я Международен хоров конкурс Дарена Попова е удостоена с награда за най-добър диригент „Хосе Ходар”. Във визитната си картичка формацията има „Златна лира” от Съюза на танцовите и музикални дейци в България, както и огромен брой други постижения.

Репертоарът на Академичен хор „Ангел Манолов” се състои от европейски класически хорови произведения, както и от съвременни творби. Поради непрекъснатите си участия в конкурси, съставът разучава на сезон средно по 25 нови композиции. За нас е традиция да изпълняваме премиерно произведения от съвременни наши автори – казва Дарена Попова. За съжаление тази година няма да можем да участваме във фестивала „Нова българска музика”, тъй като графикът ни е твърде натоварен. В края на март заминаваме за международен хоров конкурс в Анталия. Гордеем се, че от всички десет състава, които ще участват, избраха нашия да пее на откриването. Ще изпълним с оркестър кантатата „Кармина Бурана” от Карл Орф. Освен нея подготвяме и допълнителна програма – бих казала, че работим на пълни обороти. В средата на април ще участваме в международния фестивал на студентските хорове в Благоевград. Заключителният концерт ще бъде в залата на Руския културен център. На 20 юли в състав от 24 души заминаваме за Еквадор – български хор никога не е посещавал тази далечна дестинация. Там ни поканиха за участие в международен фестивал. Ние сме единствените представители от европейска страна, всички останали хорове са от Южна и Северна Америка.
По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15